Prim-ministrul italian Silvio Berlusconi a promis, intr-o discutie cu cancelarul german Angela Merkel masuri financiare "fara intarziere", inainte de summitul G20, care se deschide joi, la Cannes, se arata intr-un comunicat al guvernului italian.

In discutia cu Merkel, descrisa ca una "lunga si cordiala", cei doi lideri au convenit "sa aiba consultari stranse in orele urmatoare," luand in considerare "situatia economica si financiara creata in urma anuntului Greciei ca va organiza un referendum "cu privire la planul de salvare european.

In cadrul discutiei, Berlusconi i-a "confirmat" lui Merkel "determinarea ferma a guvernului italian de a aplica intr-un timp scurt masurile decise" cu partenerii sai europeni.

Miercurea trecuta, Berlusconi a prezentat o lista cu masurile pe care le va lua pentru a stimula cresterea economica lenta si pentru a reduce datoria uriasa a tarii (1.900 miliarde de euro, sau aproximativ 120% din PIB). Intre masuri se numara: modernizarea administratiei, liberalizarea economiei, vanzarea de active publice, toate urmand sa fie cuprinse intr-un plan detaliat care va trebui prezentat Uniunii Europene pana in data de 15 noiembrie.

La randul lor, mai multe organizatii ale oamenilor de afaceri italieni au lansat un apel de urgenta cerand guvernului sa "actioneze imediat", in caz contrar guvernul "avand responsabilitate istorica fata de italieni si fata de intreaga comunitate internationala.