Uniunea Europeana a creat un nivel de complexitate sociala care nu a fost niciodata atins in istorie. Straturile de birocrati, alesi sau numiti, nu fac decat sa introduca noi si noi masuri pentru a "rezolva problemele". Multe dintre probleme generate chiar de ei si dorinta de a "rezolva problemele". Uniunea Europeana este cea mai complexa structura creata de om vreodata, scrie Dan Selaru pe blogul lui

Ca este asa este nivelul banilor cheltuiti de Stat in cadrul UE in comparatie cu restul lumii. Cifrele sunt fantasmagorice.

cheltuieli in PIB

cheltuieli in PIB

Foto: Hotnews

Datele sunt de aici.

Problema este ca popoarele nu vor, nu suporta, un asemenea nivel de taxare. Asa cum la noi lupta se duce la 33 de procente din PIB colectare, la americani pe la 20 de procente, la greci a scazut de la 43 de procente la 37 de procente intre 2000 si 2009, asta e nivelul de suportabilitate. Noi suntem mult mai rai ca grecii din acest punct de vedere, nu iesim in strada dar nici nu dam banii.

Grecia s-a indatorat prea mult, ca sa folosim propaganda locala "a cheltuit mai mult decat a produs". Aceasta situatie este generalizata in Europa, inclusiv Germania, care da lectii si ameninta cu razboiul, are datorii de peste 80 de procente din PIB, desi acordurile blocau datoriile la 60 de procente.

  • Grecia este doar primul betiv care a cazut in sant iar ceilalti betivi il injura ca le strica imaginea

Este o mare ipocrizie sa arati cu degetul spre Grecia, Grecia este doar primul betiv care a cazut in sant iar ceilalti betivi il injura ca le strica imaginea si ca-i trage dupa ea. Toata lumea "a cheltuit mai mult decat a produs". Grecia este doar varful aisbergului si nici macar atat, Japonia are datorii de 200 de procente din PIB. Sa-l aud pe demagogul roman care spune ca japonezii sunt lenesi si alte aiureli cum se vorbeste acum despre greci.

Problema este nu a datoriilor ci a creditorilor. Sa nu-mi spuna nimeni ca toata tagma bancherilor din Europa nu a stiut "istoricul" financiar al Greciei, care a dat faliment de nenumarate ori si jumatate din timp a fost in situatii financiare dificile.

Nu e nimic nou in comportamentul financiar al Greciei, care-i problema? Pai cand bancile imprumutau Grecia nu stiau toate astea? Ba da! Hazardul moral pe care se bazeaza bancile, acel "too big to fail" s-ar putea sa nu functioneze. Grecia s-ar putea sa aleaga sa dea faliment. Ce e asa dramatic? In US se da faliment pe capete si nu e o mare branza. Sistemul bancar si-a asumat riscurile.

  • Complicitatea intre statul grec si sistemul bancar

Sa nu dam vina numai pe Grecia, sistemul bancar, care i-a imprumutat, e la fel de vinovat, si ala e francez si german. A fost o complicitate intre statul grec si sistemul bancar.

Pentru obtinerea voturilor clasa politica greaca a inventat toate aiurelile de pensii si salarii "nesimtite", e vinovata populatia ca s-a votat a 14-a pensie? Ce sa faca pensionarul, sa nu o ia? Sa o duca inapoi ca nu-i sustenabil sistemul? Sa terminam cu ipocrizia, daca vin bani gratuit ii iei, trebuie sa fii prost definitiv sa nu-i iei. Si grecii nu sunt prosti.

Cand clasa politica se rupe total de populatie pentru a se alege din generatie in generatie, ca la greci, populatia incearca sa profite si ea.

Si ca sa terminam optimist, Grecia e doar inceputul, sistemul european nu se poate sustine, se prabuseste sub propria birocratie iar miscarile centrifuge sunt la inceput.

UE e un sistem prea complex ca sa fie sustenabil. Restul sunt palavre politice, sperante desarte si demagogie.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Selaru