Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Regulament BNR: Bancile vor solicita un avans de minimum 25% la creditele imobiliare in euro

Bancile vor solicita un avans de minimum 25% la creditele imobiliare in euro si de 40% la cele in alte valute, in cazul in care clientul nu obtine venituri in moneda respectiva sau daca acestea nu sunt indexate la moneda creditului, se arata in Regulamentul BNR privind creditele destinate persoanelor fizice. In cazul in care clientul obtine venituri in valuta creditului, sau sunt indexate la acea moneda, avansul minim va fi de 20%. In ceea ce priveste creditele imobiliare in lei, avansul minim pe care trebuie sa il aduca un client va fi de 15%. Aceste prevederi nu se aplica si in cazul Programului Prima Casa, unde avansul cerut este de doar 5%. In prezent, cele mai multe institutii de credit impun un avans de minimum 15% la creditele ipotecare. In ceea ce priveste creditele de consum, acestea vor fi acordate pe o perioada de 5 ani, iar solicitantul trebuie sa aduca garantii de minimum 133% din valoarea imprumutului. Aceasta prevedere nu se aplica creditelor de consum cu destinatie imobiliara acordate in lei si pentru care debitorul a facut dovada detinerii unui avans de minimum 40%.

Oficiali europeni: Referendumul din Grecia ar putea declansa o noua criza in zona euro. / Fitch Ratings: Referendumul din Grecia reprezinta o amenintare pentru stabilitatea financiara a zonei euro

Anuntul soc al premierului elen de a supune unui referendum acordul european privind sustinerea financiara a Greciei ameninta sa intensifice criza din zona euro si a produs nemultumire in Germania, care suspecteaza Atena ca ar incerca sa scape de intelegerea incheiata, scrie Reuters. Liderii din zona euro au convenit saptamana trecuta sa acorde Greciei un nou ajutor financiar, in valoare de 130 miliarde de euro, si o diminuare cu 50% a datoriei statului elen catre detinatorii privati de obligatiuni. Pretul acestui ajutor este insa un program de reduceri dure a cheltuielilor statului, care a declansat un val de furie in randul populatiei Greciei. Si agentia de evaluare financiara Fitch avertizeaza ca intentia Greciei de a organiza un referendum pe aceasta tema reprezinta o amenintare pentru stabilitatea financiara a zonei euro. O respingere a programului de ajutor negociat cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International "va spori riscurile unui faliment suveran dezordonat si a unei potentiale iesiri din zona euro a Greciei", arata analistii Fitch. Comisia Europeana a anuntat ca nu a fost notificata formal de catre Guvernul grec cu privire la planurile Atenei de a organiza un referendum. Premierul elen George Papandreou va lua parte, la invitatia Frantei, la summit-ul G20 de la Cannes, ce va avea loc in aceasta saptamana, pentru a clarifica subiectul.

Apple iPhone 4S se lanseaza oficial in Romania pe 11 noiembrie

Apple a anuntat ca iPhone 4S va fi disponibil oficial in Romania din 11 noiembrie, putand fi comandat incepand din 4 noiembrie. Romania face parte dintr-un val de 15 tari in care cel mai nou terminal Apple se lanseaza pe 11 noiembrie, printre acestea numarandu-se Noua Zeelanda, Coreea de Sud, Portugalia, Muntenegru, Albania sau Armenia. Cel mai nou model iPhone s-a lansat pe 14 octombrie pe cateva piete mari, iar in prezent se vinde in 29 de state, insa pana la final de an va fi disponibil in 70 de tari. Apple a vandut patru milioane de telefoane iPhone 4S in primele trei zile de la lansare, cifra-record pentru un produs al companiei. In Europa, preturile telefoanelor iPhone 4S incep de la 199 de euro (pentru varianta cu 16GB spatiu de stocare) impreuna cu un abonament pe doi ani. Preturile fara un contract cu un operator de telefonie, adica "la liber" pentru noul iPhone 4S sunt de 629 euro pentru varianta de 16 GB si de 739 euro pentru varianta de 32 GB, in Franta si Germania. iPhone 4S este deja disponibil in mai multe magazine online romanesti.