Legea care prevede ca Primariile locale sa amendeze cetatenii care nu si-au declarat la recensamant CNP-ul a reusit sa irite o parte a reprezentantilor autoritatilor locale, acestia refuzand pur si simplu sa aplice amenzile. Primarul municipiului Satu Mare – Iuliu Illyes- spune canu a aplicat si nici nu va aplica vreo amenda. “Cum sa amendeze o autoritate a Statuluiun cetatean care a fost debusolat de o alta autoritate a Statului? Nu e normal, nu e logic!”, a declarat Illyes pentru HotNews.ro. Niciun primar nu va aplica amenzi, va asigur!, a mai precizat Illyes.

primarul Iuliu IllyesFoto: Primaria Satu Mare

Primarul satmarean admite ca exista si o componenta electorala in decizia lui, dar problema de fond nu are legatura cu alegerile, adauga Illes. “Daca cei de la INS au reusit sa “rezolve” recensamantul asa cum au facut-o, sa vina ei sa dea amenzile. Se stia de ani de zile ca urmeaza sa se faca acest recensamant. Asa de bine l-au pregatit ca la noi, formularele au venit in noaptea dinaintea demararii recensamantului. Puteau sa le tipareasca cu 7 luni de zile inainte, dar nu s-a intamplat asta. Am lucrat atunci toata noaptea, am tinut oamenii in Primarie ca sa putem sa ne facem treaba asa cum scrie la carte. Si acum vin tot ei sa ma trimita sa dau amenzi?”, mai spune Illyes. Potrivit primarului, recensamantul este un esec total “al unei parti a administratiei”. “Asa ca sa nu vina acum INS-ul sa ma puna sa dau amenzi pentru ca nu sunt deloc dispus la un asemenea parteneriat. In primul rand, nu e normal sa amendezi cetateanul cand el a fost debusolat chiar prin declaratiile venite de la INS”, mai spune primarul din Satu Mare.

In plus, eventualele amenzi necesita o logistica stufoasa, iar eficienta aplicarii acestora ramane scazuta. “Imi trebuie o armata de oameni ca sa aplicsute sau poate mii de amenzi. Ca sa nu mai spun ca omul trebuie sa ma primeasca acasa, am nevoie de doi martori pentru procesul verbal de amenda…sa stiti ca nu e usor sa aplici o amenda in Romania. Pe urma, chiar daca dau amenzi, cati credeti ca le vor plati? O sa ajung sa ma incarc la buget cu venituri de incasat pe care n-o sa le mai vad niciodata”, mai spune Illyes, care nu ascunde faptul ca amenzile date intr-un an electoral nu aduc voturi. “Nu mai spun ca este si an electoral- nu vreau sa ocolesc acest lucru iar lumea sa creada ca ma feresc. Dar dincolo de aspectul electoral, ramane insa intrebarea de bun simt: de ce sa amendeze o autoritate a Statuluiun cetatean care a fost debusolat de o alta autoritate a Statului? Nu e normal, nu e logic”, conchide primarul din Satu Mare.

Potrivit legii, amenzile pot urca pana la 5000 de lei.