Faliment si abandonarea euro, incetarea de plati fara iesirea din Zona Euro sau respectarea planului de austeritate: acestea sunt cele trei scenarii avute in vedere in perspectiva referendumului anuntat in Grecia de premierul Georgios Papandreu, relateaza AFP.

Incetare de plati si abandonarea euro

Lung timp un subiect tabu, acest scenariu nu mai este exclus in conditiile in care grecii urmeaza sa se pronunte prin referendum asupra planului de salvare a tarii si implicit asupra mentinerii in Zona Euro. Satui de cura de austeritate, grecii ar putea spune "Nu" si tara lor se va afla in incetare de plati.

Un faliment fara o negociere prealabila cu bancile creditoare (asa numitul "faliment dezordonat") - asa cum a fost cazul Argentinei, care a impus o reducere cu 75% a datoriei sale - ar avea consecinte grele pentru Grecia si pentru intreaga Zona Euro, cu un risc de contagiune la alte economii considerate fragile (Spania, Italia, Belgia si chiar Franta) si o devalorizare puternica a monedei comune in fata dolarului.

Intr-un astfel de scenariu, Grecia va parasi, cel mai probabil, Uniunea Monetara, chiar daca aceasta situatie nu este prevazuta in tratatele europene.

Pentru greci, pretul va fi considerabil, deoarece se vor trezi cu o moneda puternic devalorizata si un puseu de inflatie. In timp, aceasta inseamna un somaj mai mare si riscul unei noi recesiuni.

Pentru Zona Euro, ar putea fi debutul unei dezintegrari daca si alte tari vor urma exemplul Greciei.

Incetare de plati fara iesirea din Zona Euro

Grecii ar putea incerca sa renegocieze un plan de ajutor care le-ar fi mai putin defavorabil, chiar daca aceasta optiune este respinsa total in sanul Zonei Euro. Restructurarea datoriei grecesti ar putea fi mai putin violenta pentru sectorul public grec.

Or, planul de salvare decis saptamana trecuta de liderii Uniunii Monetare prevede ca toate bancile creditoare ale tarii, atat grecesti cat si straine, vor suporta pierderi de 50% din datoriile elene pe care le detin.

Dificil de acceptat la nivelul opiniei publice europene, aceasta solutie ar evita iesirea Greciei din Zona Euro sau, potrivit modelului Kosovo, ii va permite sa pastreze euro nemaifacand parte din cei 17, o maniera de a nu plati prea mult cu o moneda puternic devalorizata.

Executarea planului de salvare

Acest scenariu pierde din ce in ce mai mult din credibilitate, o data cu incertitudinile legate de referendum: diferitele planuri de salvare si de austeritate vor fi aplicate asa cum s-a stabilit, iar guvernul grec va reusi sa stabilizeze economia de-a lungul anilor.

Mai multi deputati greci reclama formarea unui guvern de uniune nationala pentru a garanta executarea planului de salvare stabilit de Zona Euro in 26 octombrie. Acest plan prevede stergerea a jumatate din datoria greaca detinuta de banci, respectiv 100 de miliarde de euro.

Dar raman numeroase incertitudini politice. Trebuie obtinut acordul opozitiei, care ameninta sa renegocieze termenii planului de ajutor, daca va ajunge la putere.