Banca Nationala a Romaniei (BNR), care a redus miercuri dobanda cheie luand prin surprindere analistii, ar putea continua ajustarea conditiilor monetare si ar putea permite deprecierea monedei nationale pentru a impulsiona exporturile si cresterea economica, potrivit reprezentantilor BNP Paribas citati de Bloomberg.

Astfel, banca centrala ar putea reduce rata dobanzii de politica monetara de la 6% la 5,75% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR, din luna ianuarie, si ar permite deprecierea monedei nationale pana la 4,50 lei pentru un euro in prima jumatate a anului viitor, se arata intr-un raport semnat de Bartosz Pawlowski, analist la BNP Paribas.

BNR a redus miercuri dobanda cheie la 6%, in conditiile in care temperarea inflatiei la cel mai redus nivel din ultimele doua decenii va oferi spatiu pentru redresarea economiei. Banca centrala a mai aratat ca rata inflatiei va ramane, probabil, in interiorul intervalului tintit de 2-4% in 2011 si 2012.

"BNR a afisat o toleranta in crestere fata de un leu mai slab, in ciuda interventiilor valutare intermitente pentru a determina o depreciere lina. Inasprirea conditiilor fiscale, precum si incetinirea exporturilor si a cresterii economice ar determina oficialii romani sa permita cursului euro/leu sa se apropie de nivelul de 4,50 in urmatoarele sase luni", arata Pawlowski.

Moneda nationala a pierdut 5,8% in fata euro in ultimele sase luni. Joi, leul s-a depreciat cu 0,4%, fiind cotat pe piata bancara la 4,3620 lei/euro la ora 15:00, ora Romaniei, tranzactionandu-se in apropierea celui mai ridicat curs intraday din acest an, de 4,3766 lei/euro, atins in urma cu o luna.

Membrii Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei au decis in sedinta de miercuri sa reduca rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,00% de la 6,25% pe an incepand cu data de 3 noiembrie 2011. De asemenea, deciziile includ mentinerea nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii ale pasivelor in lei si in valuta si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. Decizia BNR de a reduce dobanda cheie constituie o surpriza, analistii bancari mizand pe mentinerea acesteia. Banca de emisiune modificase anterior nivelul dobanzii cheie in 4 mai 2010. Economistii contactati de HotNews.ro spun ca desi surprinzatoare, reducerea de 25 p.b. nu va avea efecte puternice in economie.