Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Decizie surprinzatoare: Banca Centrala Europeana reduce dobanda cheie la 1,25%. Guvernatorul BCE, Mario Draghi : Decizia a fost luata in unanimitate

Decizie surprinzatoare: Banca Centrală Europeană a redus joi nivelul dobanzii cheie de la 1,5% la 1,25%. Hotararea reprezinta o surpriza, pietele asteptandu-se la mentinerea nivelului anterior. Guvernatorul BCE, italianul Mario Draghi, a explicat, intr-o conferinta de presa, ca decizia a fost luata in unanimitate, adaugand ca "Nu este de competenta Bancii Centrale Europene sa se implice in criza datoriilor suverane". "Ne asteptam ca inflatia sa scada in 2012 sub 2%. Mediul economic este caracterizat de incertitudine. Toate masurile neortodoxe luate in aceste vremuri vor ajuta contextul macroeconomic", a declarat oficialul BCE. "Consiliul guvernatorilor se uita la riscurile pe termen lung. Cel mai mare risc este legat de cresterea taxelor indirecte si de cresterea economica mai mica decat fusese estimata. Tensiunile din pietele financiare vor reduce in continuare cresterea economica. Salutam decizia liderilor Uniunii Europene de a creste capitalizarea bancilor", a mai spus guvernatorul Bancii Centrale Europene. Decizia Bancii Centrale Europene duce, practic, la reducerea costului cu care statele se vor putea imprumuta la Banca Centrala Europeana. Reactia burselor la anuntul facut de BCE a fost una foarte pozitiva.

Dominic Bruynseels, director executiv BCR: Situatia din Grecia va avea foarte putine efecte directe asupra Romaniei

Situatia din Grecia va avea foarte putine efecte directe asupra Romaniei, este de parere Dominic Bruynseels, directorul executiv al BCR, care arata insa ca pot sa apara efecte indirecte, cel mai important fiind diminuarea increderii in regiune. "In ceea ce priveste efectele directe acestea vor fi foarte putine momentan in ceea ce priveste Romania. In ceea ce priveste efectele indirecte, principala problema este increderea. Consecinta anuntului surpriza (de organizare a unui referendum pentru aprobarea pachetului de salvare a Greciei - n.r.) si a schimbarii directiei nu pot decat sa adauge si mai multa nesiguranta", a declarat Dominic Bruynseels in cadrul unei conferinte de presa. El a adaugat ca mediul de afaceri si populatia nu apreciaza nesiguranta, care "ii face nelinistiti". Seful BCR a mai aratat ca, de obicei, intr-un astfel de mediu, investitiile sunt stopate pana la revenirea increderii. "Cand increderea va reveni in piata vor incepe sa reapara si investitiile in Romania, la un nivel ridicat cred eu".

Grupul german Draxlmaier investeste 30 milioane euro in productia de componente auto la Satu Mare

Producatorul german de componente auto Draxlmaier va investi circa 30 de milioane de euro la Satu Mare unde va crea 1.000 de noi locuri de munca prin extinderea uzinei existente, a anuntat Guvernul, dupa ce premierul Boc s-a intalnit cu sefii grupului german. Proiectul de investitii care urmeaza sa se realizeze la Satu Mare are o valoare de aproximativ 30 milioane de euro si consta in extinderea capacitatii de productie a DRM Draxlmaier Satu Mare pe sectorul de cablaje electrice pentru autovehicule. Draxlmaier a intrat acum 18 ani pe piata romaneasca, a investit 200 milioane euro si are activitati la Satu Mare, Codlea, Pitesti, Timisoara si Hunedoara. Compania are circa 12.000 de angajati in tara noastra.

Convorbirile telefonice ar putea fi mai ieftine de la 1 ianuarie 2012: Scad cu pana la 30% tarifele practicate de operatori pentru apelurile din alte retele

Convorbirile telefonice ar putea fi mai ieftine de la 1 ianuarie 2012, iar tarifele practicate de operatori pentru apelurile din alte retele ar urma sa scada cu pana la 30%, a anuntat Autoritatea de Reglementare in Comunicatii. Toti operatorii mobili ar urma sa practice acelasi tarif maxim pentru apelurile in afara propriilor retele - de 4,05 eurocenti pe minut, ceea ce ar inseamna o reducere cuprinsa intre 19% si 30% fata de actualele tarife. Tarifele operatorilor de telefonie fixa ar urma sa scada cu 15%, pana la 0,82 eurocenti/minut, la inceputul anului viitor.