Romania va avea o prognoza de crestere economica pentru anul 2012 de aproximativ 2% si un deficit de 1,9%-2% din PIB, pentru a-si proteja stabilitatea macroeconomica, a declarat, vineri, la Belgrad, premierul Emil Boc, la Summitul Initiativei central-Europene, potrivit Agerpres.

"In ultimii doi ani am reusit o stabilitate macroeconomica si, datorita acestor masuri, Romania are acum un deficit public in jur de 4,4% si o crestere economica de 1,5%. Daca Romania nu ar fi luat masuri de restaurare a stabilitatii macroeconomice, am fi avut un deficit de 14%. Dar ne-am asumat responsabilitatea si am luat masuri pentru a obtine stabilitatea macroeconomica si, anul viitor, avem o propunere de buget cu un deficit in jurul a 2% - 1,9% si o crestere economica in jur de 2%. Si in acest context, speram sa fim siguri ca vom proteja stabilitatea noastra macroeconomica", a spus Boc.

Seful executivului a precizat ca discutiile legate de buget intra, in aceasta saptamana, "in faza finala", urmarindu-se "un scenariu care sa confere Romaniei siguranta in Europa".

"Soarta Romaniei se joaca in sens bun daca avem o viziune corecta pentru buget", a sustinut acesta.

El a mentionat ca Romania este preocupata acum de expunerea sa la turbulentele de pe pietele internationale, premierul amintind, insa, ca la Consiliul European de saptamana trecuta ingrijorarea Romaniei privind riscul ca expunerea bancilor europene sa scada pe pietele tarilor non-euro a fost "oarecum" preluata in declaratia reuniunii de la Bruxelles, iar acele masuri trebuie si implementate.

"O preocupare imediata pentru Romania este, desigur, expunerea sa la turbulentele de pe piete, situatie care este impartasita de multe alte tari reprezentate aici. Pe 26 octombrie, Romania a sustinut propunerea de a evita recapitalizarea bancilor europene cu reducerea expunerii bancilor pe tarile non-euro. Am vazut ca preocuparea noastra a fost abordata oarecum de Consiliul European, in declaratia sa. Avem nevoie ca aceste masuri sa fie implementate", a afirmat Boc.

In ceea ce priveste reorganizarea administrativa, Emil Boc a precizat ca "ramane un proiect al PDL" iar "discutiile in coalitie au avansat putin, dar nu s-a ajuns inca la consens".