Politicienii si presa germana comentau ingrijorati, duminica, posibilitatea unui recurs la rezervele de aur ale tarii pentru a alimenta fondul de salvare al Zonei Euro (FESF), in timp ce guvernul dezminte ca aceasta idee ar fi fost discutata la Summitul G20, relateaza AFP.

"Si acum, aurul nostru", titreaza Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), in timp ce Die Welt se declara alarmat de un "atac impotriva Bundesbank", banca centrala germana care vegheaza cu atentie asupra independentei sale.

"Rezervele de aur si de devize ale Bundesbank nu au fost niciodata obiectul discutiilor in timpul summitului G20 de la Cannes", declarase sambata seara purtatorul de cuvant al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert.

"Unii participanti la summitul de la Cannes au pus intrebari pentru a sti daca DST (drepturile speciale de tragere, moneda FMI) nu ar trebui utilizate pentru a majora eficienta FESF", a explicat acesta. "Partea germana a respins aceasta masura", a adaugat el.

"Confirmam ca am fost la curent cu aceste proiecte privind DST, dar le respingem", a declarat duminica un purtator de cuvant al Bundesbank.

"Bundesbank dispune de o maniera independenta de rezervele de valuta ale Germaniei" si "nu a fost niciodata vorba de rezervele de aur" in discutiile internationale, a adaugat purtatorul de cuvant al bancii centrale.

Aceasta declaratie nu a impiedicat diversi oameni politici sa reactioneze, duminica. "Cel care ar face asa ceva ar afecta independenta Bundesbank si arunca la pamant increderea in euro", a declarat deputatul liberal (FDP, membru in coalitia de guvernare) Frank Schaffler, un opozant notoriu al planurilor europene de salvare.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor de la summitul G20, guvernele german si francez ar fi dorit sa constranga Bundesbank sa puna la dispozitia FESF rezerele sale, potrivit FAZ.

Welt Am Sonntag, care citeaza acelasi tip de surse, afirma ca propunerea a fost facuta de presedintii Nicolas Sarkozy si Barack Obama, precum si de premierul britanic David Cameron.

Doar opozitia presedintelui Bundesbank, Jens Weidmann, izolat de confratii sai din celelalte banci centrale, a facut sa se renunte la proiectul care ar fi majorat participatiunea Germaniei la FESF cu 15 miliarde de euro, ocolind parlamentul german, potrivit FAZ.

Ideea ar putea reveni pe masa negocierilor luni, in cadrul reuniunii ministrilor de Finante din Eurogrup, scrie FAZ, dar informatia a fost dezmintita imediat de purtatorul de cuvant al guvernului.