Banca nationala a Elvetiei (BNS) este pregatita sa intervina din nou pentru a devaloriza francul in fata euro, a precizat presedintele institutiei, Philipp Hildebrand, intr-un interviu acordat cotidianului NZZ, citat de AFP, in conditiile in care cotatia ridicata a monedei nationale face mai putin competitive la export produsele elvetiene.

"Francul este in prezent la un curs de schimb in continuare foarte apreciat fata de euro", a precizat Hildebrand.

"Daca perspectivele economice si dezvoltarile deflationiste o cer, suntem pregatiti sa adoptam noi masuri", a afirmat acesta.

El nu a comentat insa cerintele presedintelui federatiei intreprinderilor helvete EconomieSuisse, potrivit carora cursul ar trebui sa fie in jurul valorii de 1,30 - 1,40 franci pentru un euro.

"Semnele de incetinire conjuncturala sunt din ce in ce mai clare (...) Un curs echilibrat intre euro si franc s-ar situa intre 1,30 si 1,40", afirmase Gerold Bührer, pentru cotidianul SonntagsZeitung.

Presata sa actioneze de mediul economic, Banca centrala a Elvetiei a plafonat la inceputul lui septembrie cursul la 1,20 franci pentru un euro. In ciuda acestei decizii, o serie de societati comerciale sunt in continaure nemultumite, in conditiile in care lista concedierilor nu inceteaza sa se lungeasca.

Astfel, aproximativ 5.500 de posturi au fost desfiintate in Coonederatie in doar o saptamana.

Pentru 2011, Elvetia ar trebui sa inregistreze o crestere a PIB-ului de cel mult 1,5%", potrivit presedintelui BNS.