Stergerea penalitatilor de intarziere pentru debitele achitate la casa de sanatate (in cazul celor pentru care administrarea contributiei este in sarcina casei de sanatate)

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 8 noiembrie 2011, 9:06 Economie | Finanţe & Bănci

Scutirea de penalitati se acorda numai pentru datoriile pentru care contribuabilul a depus declaratii in mod voluntar si pentru care nu s-a inceput executarea silita, se arata in Ordinul Casei Nationale de Asigurari de Sănătate nr. 894 din 01 Noiembrie 2011, aparut luni in Monitorul Oficial. Potrivit documentului, nu se beneficiaza de scutirea de penalitate daca debitul a fost incasat ca urmare a executarii silite sau ca urmare a valorificarii bunurilor sechestrate. Scutirea se acorda de Casele de sanatate judetene si a Municipiului Bucuresti, de Casa de Sanatate a Ministerului Transporturilor si de Casa de Sanatate a Apararii si Justitiei.
Vezi procedura si pasii pe care ii ai de facut pentru a obtine esalonarea sau scutirea de penalitati

 • Cum functioneaza procedura ?
 1) Procedura incepe printr-o cerere depusa de persoana interesata la casa de sanatate prin care solicita analiza situatiei sale cu privire la posibilitatea obtinerii facilitatii. Cererea nu este tipizata astfel se recomanda atentie la descrierea elementelor de identificare a contribuabilului si a obiectului cererii, atrage atentia consultantul fiscal Adrian Benta, de la firma Bentaconsult.
 2) Pentru stabilirea situatiei exacte, casele de sanatate pot solicita si alte documente.
 3) In termen de 5 zile lucratoare de la depunerea cererii, Casa de sanatate comunica contribuabilului situatia pentru care se poate scuti la plata de penalitate si intocmeste un borderou provizoriu de radiere a penalitatii.  
4. In termen de 10 zile, contribuabilul are posibilitatea sa plateasca debitul si dobanda de intarziere, pentru a beneficia de scutirea de penalitate.
 5. Daca nu se reuseste efectuarea platii in termen de 10 zile de la comunicarea situatiei datoriilor, contribuabilul interesat poate relua procedura in acelasi mod.
6. Daca un contribuabil achita in mod voluntar, toate sumele datorate (debit, dobanzi, penalitati) fara a utiliza procedura introdusa de actualul ordin, acesta are dreptul la restituirea penalitatii.
 • Cine poate beneficia de aceste facilitati?
Ordinul reglementeaza modul de stergere al penalitatilor de intarziere pentru debitele achitate la casa de sanatate pana la 31.12.2011 sau reducerea acestora la jumatate pentru debitele achitate pana la finele primului semestru din 2012, conform art. XI din OUG nr. 30/2011.

Ordinul se adreseaza numai persoanelor fizice, pentru care administrarea contributiei la asigurarea de sanatate este in sarcina casei de sanatate.

"Dintre aceste categorii de persoane, amintim persoanele ce realizeaza venituri din activitati independente (PFA, Intreprinderi Individuale etc), actionarii si asociatii ce obtin numai venituri din dividende si nu sunt asigurati la Casa de sanatate, persoanele ce nu sunt pensionari si obtin numai venituri din conventii civile sau drepturi de autor", mai spune Benta.
In conformitate cu prevederile din OUG nr. 30/2011, sunt scutite penalitatile pentru debitele restante la data de 31.08.2011.

Scutirea se acorda de Casele de sanatate judetene si a Municipiului Bucuresti, de Casa de Sanatate a Ministerului Transporturilor si de Casa de Sanatate a Apararii si Justitiei.


Citeste mai multe despre   
Jurnal din Israel

FOTOGALERIE Israel pe repede inainte: kit de informatii pentru o calatorie reusita

De la nord la sud, Israelul are putin peste 400 de kilometri, iar de la est la vest, putin peste 100. E printre putinele tari ale lumii in care, in aceeasi zi, poti face si baie in mare si ski la munte. E taramul miracolelor si al sperantelor, tara sfanta a pelerinilor, teritoriu complet liber si dezinhibat pentru hedonistii de pretutindeni. Ca vrei sa te regasesti spiritual sau ca vrei sa gasesti energia unor petreceri fantastice, mergi in Israel. O sa capeti ce cauti si, uneori, chiar mai mult decat atat.

4487 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Numai la noi .... (Marţi, 8 noiembrie 2011, 9:21)

  Eu [anonim]

  Doar asa ne pot demonstra conducatorii acestei natii, ca trebuie sa fii prost sa-ti platesti darile !
 • 0 (0 voturi)    
  Nu e chiar asa (Miercuri, 9 noiembrie 2011, 14:45)

  ion [anonim]

  Cei de la CASMB spun ca nu se anuleaza penalitatile decat daca ai depus declaratiile an de an si nu ai platit sumele. Daca nu ai depus nicio declaratie nu se anuleaza nimic.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri