Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Mugur Isarescu: BNR a redus prognoza pentru inflatie pe 2011 la 3,3%, iar pe cea pe 2012 la 3%

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 4,6 la 3,3%. Proiectia pentru anul viitor a fost si ea redusa de la 3,5 la 3%, a declarat guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu. Acesta a precizat ca rata inflatiei va continua sa scada in lunile urmatoare, putand ajunge la 2% in luna martie. Guvernatorul a anuntat ca economisirea cunoaste un reviriment, insa "economisind mai mult este afectat consumul". Rata somajului ramane mare, gradul de ocupare are inca o crestere slaba, iar situatia financiara din Europa actioneaza cu efecte vizibile asupra cursului de schimb. In Romania, volatilitatea a fost relativ limitata, prin comparatie cu situatia din Polonia sau Ungaria. Potrivit lui Isarescu, in ciuda scaderilor masive de preturi, mai mari decat in celelalte tari - in Romania se mentin anticipatiile inflationiste. Guvernatorul BNR a facut aceste declaratii la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei.

Jeffrey Franks: Perspectivele economice s-au inrautatit si ne asteptam la o crestere economica de 1,8-2,3% in 2012

Economia Romaniei va creste in acest an cu 1,5 procente, insa pentru anul viitor perspectivele economice s-au inrautatit. Anuntul a fost facut de seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks. Acesta a declarat ca, in 2012, avansul economic ar urma sa se situeze intre 1,8 si 2,3%. Potrivit oficialului, s-a convenit ca, in eventualitatea in care situatia permite, pensiile si salariile bugetarilor sa se majoreze "limitat" anul viitor. Acest lucru trebuie realizat insa respectand Legea responsabilitatii ministeriale, care prevede imposibilitatea cresterii pensiilor si salariilor cu sase luni inainte de alegeri. "Absorbtia efectiva a fondurilor europene ramane descurajanta", a declarat Jeffrey Franks. Potrivit acestuia, o provocare fiscala importanta se regaseste in sistemul sanitar. "Cererile din sistem sunt mult mai mari decat resursele. Guvernul ar trebui sa ia masuri de urgenta pentru a stopa scurgerea banilor", sustine seful misiunii FMI in Romania. Reprezentantii Fondului Monetar International si cei ai Comisiei Europene au prezentat luni concluziile celei de-a treia evaluari a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania.

Franta a prezentat noi masuri de austritate pentru reducerea deficitului. In acest timp Germania reduce o serie de taxe

Franta a prezentat noi masuri de austeritate pentru reducerea deficitului. Printre masurile anuntate de premierul Francois Fillon se afla majorarea cotei reduse a Taxei pe Valoare Adaugata si a taxei pentru companiile mari. Prin pachetul anuntat luni, executivul din Hexagon incearca sa realizeze economii la bugetul statului de aproape 19 miliarde de euro in 2012 si 2013. Obiectivul il reprezinta reducerea deficitului bugetar al tarii, de la 5,7% din Produsul Intern Brut la 4,5% in 2012, precum si protejarea ratingului de top al Frantei. Francois Fillon a aratat in cadrul unei conferinte de presa ca aceste masuri sunt cele mai dure adoptate de Franta din 1945 si pana in prezent. Autoritatile de la Paris au decis si cresterea varstei de pensionare de la 60 la 62 de ani in 2017, cu un an mai devreme decat s-a anuntat anterior. In timp ce Franta a anuntat majorari de taxe, coalitia de guvernare din Germania a decis duminica sa reduca o serie de taxe si impozite incepand din 2013, masura prin care populatia si companiile ar economisi sase miliarde de euro pana in 2014.

Autoritatile chineze inaspresc cenzura pe internet ajutate de cele mai mari companii locale de tehnologie

Autoritatile chineze inaspresc cenzura pe internet ajutate de cele mai mari companii locale de tehnologie. Sefii a 39 de astfel de companii s-au angajat sa cenzureze mai puternic continutul online, astfel incat lucrurile considerate sensibile de autoritati sa ajunga la cat mai putine persoane. In China exista o jumatate de miliard de utilizatori ai internet-ului; desi autoritatile considera ca internetul are un efect pozitiv asupra economiei, se arata ingrijorate de puterea acestuia de a disemina informatii sensibile politic. Sistemul de cenzura online din China este cunoscut, insa ingrijorator este ca autoritatile apeleaza la companii prviate pentru a le cere sa filtreze continutul, se arata intr-o analiza HotNews.ro.