Zona Euro are o noua conducere informala - Grupul de la Frankfurt, format din doar opt oameni. Totul a inceput cu o reuniune stralucitoare la Old Opera House din Frankfurt, in 19 octombrie, organizata pentru retragerea lui Jean-Claude Trichet din fruntea Bancii Centrale Europene, dupa opt ani de presedintie. Acum, solutiile pentru iesirea din criza raman in sarcina a opt oameni, in frunte cu deja celebrul "Merkozy" - Angela Merkel si Nicolas Sarkoy, relateaza Reuters.

Grupul de la Frankfurt

Cine face parte din Grupul de la Frankfurt:

  • cancelarul Germaniei, Angela Merkel
  • presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy
  • presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso
  • presedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy
  • seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi
  • directorul FMI, Cristine Lagarde
  • seful Eurogrup, Jean-Claude Junker
  • comisarul european pentru economie si afaceri financiare, Olli Rehn.

Grupul de la Frankfurt s-a reunit pana in prezent de patru ori si a dat pana acum un ultimatum Greciei - nici un cent in plus pana nu indeplineste angajamentele asumate. De asemenea, a cerut Italiei sa realizeze reforme dure, mult timp amanate, impunand monitorizarea FMI asupra acestei tari.

Ca o recunoastere a acestui nou centru de putere, o serie de delegati care au participat la summitul G20 de la Cannes au putut fi vazuti purtand un ecuson neobisnuit - "Groupe de Francfort", potrivit blogului The Economist, Charlemagne.

Obama, curs accelerat de birocratie

Presedintele american Barack Obama a participat la una dintre aceste intalniri, unde a urmat, ar fi spus el, in gluma, un "curs accelerat" despre complexitatea procesului european de adoptare a deciziilor.

"S-a dovedit un elev care prinde repede", a povestit un participant.

Doua persoane apropiate discutiilor spun ca Obama a argumentat ca Zona Euro ar trebui sa faca mai credibil scutul financiar pe care doreste sa-l creeze, mobilizand resursele Bancii Centrale Europene, dar cancelarul Angela Merkel si presedintele BCE Mario Draghi s-au opus.

O camera de televiziune l-a surprins, la summitul de la Cannes, pe Obama discutand cu premierul britanic David Cameron aceasta chestiune.

Cameron a cerut public ca BCE sa actioneze ca imprumutator de ultima instanta al Zonei Euro, asa cum procedeaza Federal Reserve pentru Statele Unite si Bank of England pentru Marea Britanie, tara care nu se afla in Zona Euro.

Cand Merkel a intrat in camera, Obama a tras-o de-o parte. Un microfon deschis a surprins cuvintele de introducere: "Cred ca ar trebui sa dati dovada de creativitate aici."

Aceasta structura ar putea sa reziste, avand in vedere dezechilibrul in crestere dintre o Germanie puternica si o Franta slabita, ceea ce inseamna ca este nevoie de 'jucatori' suplimentari pentru a se ajunge la adoptarea unor decizii. Grupul isi propune sa creeze un pod intre nordul si sudul Europei si intre adeptii ortodoxismului german, concentrat pe disciplina fiscala si independenta Bancii Centrale Europene, care are ca singura sarcina lupta impotriva inflatiei, si avocatii unei uniuni monetare expansive din punct de vedere economic si cu un grad de integrare mai mare.

Pe fondul accentuarii crizei grecesti si a panicii investitorilor, care au inceput sa fuga de obligatiunile europene, presedintele Nicolas Sarkozy, care initial nu ar fi trebuit sa participe la ceremonia in onoarea lui Trichet, a ajuns in ultima clipa, pentru a se intalni cu un cancelar german vizibil iritat, noteaza Reuters.

Sarkozy a recunoscut in acea zi ca Germania si Franta se aflau 'la cutite' in ceea ce priveste modul de functionare a Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF): Parisul dorea ca acest fond sa actioneze ca o banca, cu posibilitatea de a imprumuta bani de la BCE.

"In Germania, coalitia este divizata in aceasta privinta. Nu doar pe Angela Merkel trebuie sa o convingem," le-a spus Sarkozy parlamentarilor prezenti.

O intalnire 'exploziva'

La intalnirea de la Frankfurt, descrisa de un participant ca fiind "exploziva", Merkel si Trichet s-au opus ferm propunerii Frantei, afirmand ca ar viola tratatul Uniunii Europene, care interzice finantarea guvernelor de catre banca centrala.

Germania a insistat pe ideea ca BCE a fost creata pornind de la abuzurile fiscale istorice ale Berlinului, cand banca centrala germana a alimentat o hiperinflatie in anii 1920 si a finantat masiva reinarmare nazista care a condus la cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Oficiali francezi au spus ca Merkel nu este atat de ostila acestei propuneri pe cat sunt ministrul sau de Finante, Wolfgang Schaeuble, si seful Bundesbank, Jens Weidmann.

Francezii sunt convinsi ca Merkel intelege faptul ca BCE va trebui sa isi asume un rol fiscal central in lupta impotriva contagiunii crizei, dar nu are marja de manevra din cauza diviziunilor din coalitia de guvernare.

Dupa ce a auzit parerile concertate ale lui Obama, Cameron si ale liderilor din India, Canada si Australia la Summitul G20, Merkel a constientizat ca restul lumii nu reuseste sa inteleaga de ce Bancii Centrale Europene nu ii este ingaduit sa joace rolul de creditor de ultima instanta.

Legitimitate vs eficienta

Grupul de la Frankfurt a inceput sa aiba deja un impact asupra managementului crizei, dar, ca toate structurile informale inchise, a inceput sa starneasca resentimente in randul celor exclusi.

Tarile nordice creditoare precum Olanda si Finlanda, unde contribuabilii sunt ostili oricarui nou plan de salvare, au inceput deja sa-si arate nemultumirea ca deciziile sunt acum luate fara a fi consultate.

In Grecia si Italia, exista un sentiment tot mai accentuat de nemultumire fata de 'aroganta' "Merkozy", asa cum cuplul franco-german este denumit acum, care da acum ultimatumuri premierilor din cele doua tari.

"Exista intotdeauna un compromis intre legitimitate si compromis," spune un oficial european inmplicat in Grupul de la Frankfurt. "Institutiile din Zona Euro nu au fost create pentru managementul crizelor si de aceea avem nevoie de solutii inovatoare".

"In orice situatie de urgenta ca aceasta, avem nevoie de structuri care functioneaza", a spus acesta, adaugand ca prezenta lui Herman Van Rompuy in acest grup garanteaza ca interesele tarilor mici vor fi luate in considerare.

Oficialii europeni au tinut conferinte telefonice cu ceilalti 15 lideri din Zona Euro pentru a-i informa asupra evolutiilor. Seful Fondului de salvare, Klaus Regling, a zburat in secret la Cannes pentru a-i informa pe liderii de stat si de guvern despre pregatirile accelerate de strangere de fonduri, a precizat o sursa.

Obligatiuni europene?

Merkel a rezistat mult timp presiunilor Frantei de a crea o "guvernare economica" in Zona Euro, in conditiile in care nu si-ar dori ca Germania sa fie pusa intr-o pozitie de minoritate in discutarea unor subiecte precum planuri de salvare, comert liber sau bugetul UE.

Ea nu doreste nici sa excluda aliati si vecini ai Germaniei precum Danemarca, Polonia sau Cehia, care nu sunt in Zona Euro.

Dar recentele probleme din micile tari, care au agravat turbulentele pietelor financiare - precum cererea Finlandei de garantii pentru imprumuturile acordate Greciei si dezbaterea sensibila din parlamentul slovac asupra FESF - au convins-o de nevoia unui leadership puternic, capabil sa faca ordine.

Ramane acum de vazut daca Grupul de la Frankfurt va fi structura care va convinge in cele din urma Germania sa accepte un rol mai mare al BCE in aceasta criza sau emiterea de obligatiuni comune pentru Zona Euro, incheie Reuters, intr-un articol semnat de Paul Taylor.