Ceea ce s-a petrecut cu MF Global (falimentul acestui fond- n.red) se poate petrece si cu Goldman Sachs, Barclays si Morgan &Stanley. Nepotrivirea intre maturitati le-ar putea aduce caderea”, a anuntat Roubini printr-un mesaj transmis peTwitter. Dependenta de fonduri pe termen scurt care sa sustina businessul pe termen lung ar putea deveni critica, in opinia lui Roubini. Niciun purtator de cuvant al institutiilor mentionate nu a vrut sa comenteze afirmatiile lui Roubini.

Nouriel RoubiniFoto: Agerpres

Cotidianul The New York Times a aratat nu cu mult timp in urma ca Goldman Sachs si alte firme de investitii de pe Wall Street au facut aranjamente financiare cu Grecia, aranjamente care i-au permis statului elen sa ascunda de autoritatile europene de reglementare starea precara a finantelor sale publice.

Vezi aici cine sunt actionarii Goldman Sachs

Conform ziarului american citat, firmele de investitii au ajutat autoritatile de la Atena sa isi restructureze datoriile prin intermediul unor instrumente financiare complexe, de genul celor blamate pentru colapsul pietei imobiliare americane, care a dus la criza financiara mondiala.

Banca de investitii mai figureaza si in raportul a 3 cercetatori elvetieni potrivit carora 80% din tot ce inseamna transnationale e controlat de 50 de mari detinatori de capital, denumiti “super-organismul“. Acesta este compus în principal din bănci: Barclays în frunte, urmat JP Morgan, Merrill Lynch, Goldman Sachs, Morgan Stanley samd.

Printre actionarii GS se afla Henry Paulson jr (fostul secretar al Trezoreriei SUA si CEO al bancii de investitii), Rajah Gupta sau Lakshmi N Mittal.