Europa risca sa se confrunte cu "o noua faza de recesiune", a avertizat joi Comisia Europeana, dupa ce a revizuit in puternica scadere previziunea de crestere pentru Zona Euro in 2012 la doar 0,5%, fata de estimarea initiala, de 1,8%, relateaza AFP.

"Cresterea s-a oprit in Europa si am putea sa cunoastem o noua faza de recesiune", a declarat comisarul european pentru Afaceri economice si monetare, Olli Rehn, cu ocazia publicarii previziunilor economice de toamna ale executivului european.

Tehnic, o recesiune se defineste prin cel putin doua trimestre consecutive de recul al activitatii economice.

Dar atmosfera din Europa sugereaza ca lucrurile ar putea depasi acest scenariu.

"O recesiune profunda si prelugita si noi turbulente pe pietele financiare nu mai poate fi exclusa", a recunoscut si Marco Buti, directorul general pentru afaceri economice si monetare ale Comisiei Europene.

La jumatatea lunii septembrie, Olli Rehn miza inca pe o incetinire neta a activitatii economice, "dar nu pe o recesiune". Avand in vedere cele doua declaratii, afirmatiile de joi arata ca situatia s-a agravat considerabil intre timp.

"Economia mondiala a intrat din nou intr-o zona periculoasa. In primavara, criza datoriilor suverane parea a fi controlata. Intre altele, semnele cererii interne permiteau speranta unei relansari usoare a activitatii in Europa (...). Aceste sperante au fost sterse", precizeaza Comisia Europeana, in introducerea acestui document de 250 de pagini.

In detaliu, Italia ar urma sa cunoasca o stagnare a Produsului Intern Brut in 2012 (+0,1%), in timp ce Comisia spera in mai la o crestere de 1,3%.

Situatia ar urma sa se amelioreze foarte incet in 2013, cu o crestere a PIB-ului de doar 0,7%, potrivit Comisiei.

Grecia ar urma sa ramana in recesiune si anul viitor, cu un recul al PIB-ului de 2,8% in 2012. In primavara, Bruxellesul miza pe o crestere de 1,1%.

Comisia se asteapta la revenirea cresterii economice in Grecia in 2013, cu o majorare a PIB-ului de 0,7%.