Grecii au retras in ultimele zile peste 5 miliarde de euro din banci, de teama unui crah bancar si pe fondul zvonurilor privind iesirea tarii lor din Eurozona, noteaza Reuters citand un bancher local care a preferat anonimatul. "Multi oameni si-au retras joi si vineri banii din banci, iar aprovizionarea cu lichiditati se face destul de dificil",a confirmat o alta sursa bancara. Situatia este valabila nu doar pentru Grecia, ci pentru toate tarile PIIGS, confirma Der Spiegel. Bancile din Italia si Spania sunt luate si ele cu asalt de clientii care vor sa isi retraga economiile pentru a le pune la adapost. Numai in august si septembrie, italienii au transferat peste 80 de miliarde de euro in afara tarii.

  • Am ajuns pana acolo incat clientii scot sume de pana la 600.000 la 700.000 de euro in numerar pentru a le lua acasa

Exista temerea ca sistemul bancar elen s-ar putea prabusi daca Grecia paraseste euro si este fortata sa adopte o moneda noua, mai slaba. "Am ajuns pana acolo incat clientii scot sume de pana la 600.000 la 700.000 de euro in numerar pentru a le lua acasa -e ceva de necrezut", a mai spus primul bancher citat. Acesta a mai declarat ca banca sa a recurs la oferirea de dobanzi de peste 7 la suta la depozitele la termen pentru a-i convinge pe greci sa isi pastreze banii in conturi.

Depozitele au scazut cu mai mult de 21% de la debutul crizei datoriilor suverane din Grecia, iar bancile au devenit tot mai dependente de Banca Centrala Europeana pentru a primi lichiditati.

Panica a debutat anul trecut, cand circa 30 de miliarde de euro au fost retrase din banci, amplificand haosul si situatia si asa precara a tarii. Oamenii isi tin banii in cutiile de valori din banci, acasa, in garaje sau in oricare alta ascunzatoare, de frica ca sistemul bancar s-ar putea prabusi. La randul lor, bancile au dublat chiria casetelor de valori, dar raportul cerere/oferta este de 5:1.

"Lucrez in banca de 31 de ani si niciodata nu am vazut o asemenea panica", spune un functionar al unei banci centrale din Atena, care si-a inchiriat deja toate cutiile de valori. Numai in luna mai 2011, grecii au retras cinci miliarde euro din conturi.

  • 30.000 de euro mancati de sobolani

Un alt bancher povesteste ce i s-a intamplat unui cunoscut de-al lui cand si-a luat banii acasa: "A scos 30.000 de euro din cont, i-a invelit intr-o punga si i-a ascuns in garaj. In punga avusese niste mancare inainte, asa ca a atras sobolanii care i-au mancat toti banii". "De fiecare data cand piata se misca", spune si managerul unui fond de investitii din Grecia, "primesc telefoane de la clienti care ma intreaba cum sa faca sa-si scoata banii din tara".

Situatia este valabila nu doar pentru Grecia, ci pentru toate tarile PIIGS, confirma si Der Spiegel. Bancile din Italia si Spania sunt luate si ele cu asalt de clientii care au economii si care si le retrag, pentru a le pune la adapost in perspectiva falimentului. Doar in lunile august si septembrie, italienii au transferat peste 80 de miliarde de euro in afara tarii. De la inceputul crizei, grecii au scos din bancile elene circa 50 de miliarde de euro, mare parte din bani fiind transferati la banci din strainatate (Anglia, Germania, Statele Unite). Conform unei agentii imobiliare londoneze, grecii au cumparat imobile de 290 de milioane de euro in capitala Angliei, intr-un singur an.

Multi sunt asa de speriati, incat nu au incredere in transferul bancar si prefera sa iasa personal, cu banii, din tara.