Senatul italian a adoptat reformele economice solicitate de Uniunea Europeana, pachetul de masuri urmand a fi discutat sambata si de camera inferioara a Parlamentului. Premierul Silvio Berlusconi, care a pierdut majoritatea in Parlament, a anuntat ca va demisiona imediat dupa votarea legilor si ar putea fi inlocuit cu fostul comisar european Mario Monti.

Cele mai importante evenimente ale zilei:

18.16: Reuters: Inspectorii CE, BCE si FMI vor vizita Atena la inceputul anului viitor

16.12: Guvernul grec de coalitie condus de Lucas Papademos a depus juramantul. Evangelos Venizelos a fost reconfirmat in functia de ministru de Finante.

15.39: Nouriel Roubini: Italia ar putea fi nevoita sa iasa din zona euro si sa revina la moneda sa nationala pentru solutionarea crizei datoriilor, transmite CNBC.

15.08: Randamentele obligatiunilor pe zece ani emise de Slovenia au crescut dramatic de la inceputul lunii noiembrie si a depasit vineri pragul de 7%, aceasta tara devenind cea mai noua victima a crizei din zona euro, potrivit Financial Times. Vineri dimineata randamentele obligatiunilor pe zece ani au depasit nivelul de 7%, pentru ca dupa pranz sa coboare la 6,97%.

14.15: Senatul italian a adoptat reformele economice solicitate de Uniunea Europeana.

13.40: Comisarul european pentru servicii financiare, Michel Barnier, a descris eroarea Standard and Poor's privind retrogradarea ratingului Frantei ca fiind un "incident grav". "Acest incident este grav si arata ca pe pietele extrem de tensionate si volatile din prezent jucatorii trebuie sa demonstreze o rigoare si un simt special al responsabilitatii", a declarat Barnier.

12.58: Noul guvern de coalitie al Greciei va depune juramantul la ora 14.00 GMT, cu doua ore mai tarziu decat s-a anuntat intial.

12.38: Senatul Italiei a inceput dezbaterea reformelor economice solicitate de Uniunea Europeana, care ar putea fi aprobat pana la sfarsitul acestei zile. Pachetul de masuri va fi dezbatut sambata de camera inferioara a Parlamentului. Berlusconi, care a pierdut majoritatea in Parlament, a anuntat ca va demisiona imediat dupa votarea legilor si ar putea fi inlocuit cu fostul comisar european Mario Monti.

12.04: Costurile de imprumut ale Marii Britanii au scazut pana la un minim istoric joi, pe fondul temerilor legate de Italia si de zona euro, potrivit Financial Times. Randamentul obligatiunilor pe zece ani a coborat la 2,106%, cel mai redus nivel de la introducerea acestui tip de bonduri, in anii 1950, arata datele Biroului de management a datoriei publice a Marii Britanii. In aceasta dimineata randamentul obligatiunilor a crescut usor, la 2,24%, insa continua sa fie unul dintre cele mai scazute din lume.

Marea Britanie este considerata un refugiu la criza datoriilor din zona euro, pe fondul temerilor ca Italia nu va reusi sa puna in aplicare reformele economice necesare.

11.46: Bursele europene au deschis pe plus vineri, in asteptarea evolutiilor politice din Italia si Grecia, care ar putea deschide calea unor masuri de austeritate dure, dar cruciale pentru solutionarea crizei datoriilor suverane. La ora 08.18 GMT, indicele paneuropean FTSEurofirst 300 se aprecia cu 0,5%, la 968,08 de puncte, dupa doua sesiuni de scadere. Actiunile bancilor inregistrau cele mai mari castiguri, indicele sectorial castigand 1,1%.

11.30: Economia Spaniei a stagnat in al treilea trimestru, datele statistice aratand ca PIB-ul s-a situat la acelasi nivel ca in trimestrul II, cand economia a crescut cu 0,2%. Comparativ cu acelasi trimestru din 2010, cresterea PIB a fost de 0,8%, sub tinta oficiala de 1,3%.

11.20: Caderea zonei euro ar duce la un colaps care ar sterge instantaneu jumatate din valoarea economiei europene si va trage continentul intr-o depresie mai severa decat cea din anii 1930, a avertizat Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene. Barroso a spus ca in cazul in care UE 17 sau UE 27 se vor destrama, costurile estimate ar fi de pana la 50% din Produsul Intern Brut estimat. "Acest lucru ar pune in pericol prosperitatea viitoare a urmatoarei generatii", a mai spus el, citat de The Telegraph.