"Aducerea la zero a deficitului, fara cresterea absorbtiei la nivelul mentionat ar conduce economia in recesiune, intrucat nu vad cum vom avea o crestere a celorlalte componente ale cererii agregate (consum privat si investitii private). Poate numai daca am avea mari investitii straine in economie, eventual din Germania. Dar aceste ipoteze nu pot sta la baza constructiei unor scenarii de buget realiste", a declarat pentru HotNews.ro profesorul de economie Daniel Daianu, solicitat sa comenteze anuntul presedintelui Basescu de a aduce la zero deficitul bugetar in 2013.

Daniel DaianuFoto: Agerpres

"In 2010 deficitul bugetar al bugetului de stat consolidat a fost de 6,5%. Anul acesta vom avea un deficit sub 4,4%. Iar bugetul, deja trecut in prima citire prin Guvern, are un deficit pentru 2012 de 1,9%. Iar obiectivul nostru este sa avem anul 2013 cu un deficit bugetar zero", a declarat joi presedintele.

  • Tinta pe 2012 de deficit a fost aleasa la 1,9% fiindca tot ce e peste acest nivel risca sa fie nefinantabil

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, FMI ar fi acceptat si un nivel de 3% al deficitului, insa optiunea partii romane a fost de 1,9%, oficialii romani temandu-se ca peste acest nivel, deficitul este nefinantabil. "Tinta pe 2012 de deficit a fost aleasa la 1,9% fiindca tot ce e peste acest nivel devine nefinantabil. Bancile si-au atins plafoanele la achizitia de titluri, privatizarile vor fi putine si banii vor veni cu taraita, de taiat cheltuieli in continuare e dificil, asa ca mai mult nu ne permitem", au mai spus pentru HotNews surse apropiate discutiilor cu Fondul.

"Eu sunt de acrod ca actualul context extern obliga la maxima prudenta, dar aceasta se bate cap in cap cu dorita indexare de pensii si salarii. Nu vad aici o consecventa in abordare", mai explica profesorul Daianu. In opinia fostului ministru de Finante, o asemenea corectie fiscala in 2012, urmata de alta in 2013 (catre 0) este extrem de dificil de realizat daca nu va creste absorbtia fondurilor europene la peste 4% din PIB si daca nu exista crestere economica (care sa aduca venituri fiscale la buget).

  • Cercul vicios: cu cat taiem mai multe cheltuieli, cu atat este afectata negativ cresterea economica

"Dar aici suntem in cerc vicios: cu cat taiem mai multe cheltuieli, cu atat este afectata negativ cresterea economica - nivelul PIB-ului depinde de nivelul cheltuielilor publice. Deci, ar trebui sa compensam prin resurse europene taierea drastica de cheltuieli finantabile din resurse interne. In plus, nu vad eforturi mari de colectare mai buna. Aducerea la zero a deficitului, fara cresterea absorbtiei la nivelul mentionat ar conduce economia in recesiune, intrucat nu vad cum vom avea o crestere a celorlalte componente ale cererii agregate (consum privat si investitii private). Poate numai daca am avea mari investitii straine in economie, eventual din Germania. Dar aceste ipoteze nu pot sta la baza constructiei unor scenarii de buget realiste", arata Daianu.

Anterior, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, arata intr-o prezentare facuta la sediul Bancii de emisiune ca ceea ce oficialii romani prezinta ca fiind investitii, sunt de fapt achitarea unor facturi.

  • Trebuie sa ne facem rezerve in caz ca va fi nevoie ca statul roman sa intervina si sa preia subsidiarele elene din Romania

"Mai este un argument pentru prudenta mare. Trebuie sa ne facem rezerve in caz ca va fi nveoie ca statul roman sa intervina si sa preia subsidiarele elene din Romania. Eu as constitui un fond pentru stabilitate finaniara, care sa fie alimentat din trei surse: bani europeni (adica sa avem un proiect de stabilitate financiara); din linia de finantare la cost concesionar acordata de FMI/BM/CE si bani din bugetul public. Vedem deci ca indexarea pensiilor si salariilor este neavenita si din perspectiva constitutii de rezerve pentru a proteja sistemul bancar", conchide Daianu