Solicitati de HotNews, cativa economisti romani au confirmat ca un deficit bugetar zero este bun, dar trebuie analizat cu mare atentie modul in care aceasta tinta se realizeaza. Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica spune ca e important daca tinta zero de deficit include arieratele sau nu. "Impresia mea este ca nu, sau cel putin nu in totalitatea lor. In al doilea rand politica fiscala se face in continuare fara un concept clar, fara o strategie si cu un nivel al transparentei cheltuielilor publice la fel de scazut", mai spune Lungu. Cristian Paun, conferentiar la ASE recunoaste ca e adeptul legiferarii deficitului bugetar zero.

Laurian Lungu: Rata de indatorare curenta, de 38% din PIB este relativ ridicata raportata la capacitatea economiei de rambursare

"In conjunctura externa actuala, pentru o tara ca Romania, care are capacitati productive pentru export limitate,

Laurian Lungu

Laurian Lungu

Foto: Hotnews

este necesar ca deficitul bugetar sa fie cat mai aproape de zero. Insa sunt mai multe aspecte de discutat aici. In primul rand conteaza mult daca acea tinta de deficit bugetar de 1,9% din PIB pe 2012 include arieratele sau nu. Impresia mea este ca nu, sau cel putin nu in totalitatea lor. In al doilea rand politica fiscala se face in continuare fara un concept clar, fara o strategie si cu un nivel al transparentei cheltuielilor publice la fel de scazut. In absenta acestor elemente, efortul bugetar poate fi mult mai mare decat ar trebui sa fie, conservand ineficientele existente si actionand in mod advers asupra economiei", arata Laurian Lungu. Potrivit economistului roman, nivelul limita de finantare a datoriei publice a Romaniei se afla destul de mult sub limita de 60% de la Maastricht.

"Rata de indatorare curenta, de 38% din PIB poate parea relativ redusa in comparatie cu alte tari insa este relativ ridicata raportata la capacitatea economiei de rambursare. Efortul de reducere a deficitului bugetar trebuie in mod esential coordonat cu masuri de crestere economica realiste cu actiuni concrete din partea autoritatilor", mai spune Lungu.

Cristian Paun: Deficitul este semnul falimentului unui stat care fie se incapataneaza sa se reformeze fie se intinde periculos de mult peste cat ii este plapuma

"Eu sunt adeptul deficitului zero prin lege (asa cum e la Comisia Europeana care e Guvernul UE si nu are voie

Cristian Paun

Cristian Paun

Foto: Arhiva personala

sa aiba deficit). Intr-o companie la final de an daca ai "deficit" sistematic vreme de cativa ani esti de fapt pe pierdere si dai faliment. Deficitul este semnul falimentului unui stat care fie se incapataneaza sa se reformeze fie se intinde periculos de mult peste cat ii este plapuma. Conditionand statul sa isi faca deficitul 0 prin lege el va fi mai precaut la construirea sa si poate la final de an ramane cu resurse pentru anul urmator (va incepe sa economiseasca)", spune Cristian Paun.

A doua masura pe care ar propune-o Paun este sa ii fie interzis statului sa se imprumute pentru ca altfel el poate obtine deficit zero pe care il si finanteaza dar care e de fapt un deficit amanat pe mai tarziu. "Statul pentru ca nu poate economisi nici nu trebuie sa poata sa se imprumute. Imprumut inseamna in economie ca in viitor voi putea sa economisesc mai mult. Ori la stat nu functioneaza acest principiu. Statele putand face deficite si datorii publice au mentinut in criza facilitati si privilegii sociale date inainte de criza care au tras si mai mult in jos economiile si au adancit criza. Oricum Presedintele declara aceste lucruri pentru ca in UE se pregatesc astfel de masuri privind deficitul si datoria publica ceea ce pentru piata privata e un semnal bun. O astfel de masura este liberala si e in favoarea pietei", conchide economistul de dreapta.