Standard & Poor’s e o agenţie de rating de care s-a tot auzit în ultimii ani, de cînd cu criza economică globală. Au scăzut atîtea ratinguri de ţară, de credite, de bănci şi aşa mai departe, încît jurnaliştii pe economic au fost în culmea fericirii, raportînd cu patima despre cît de nasol e şi despre cît de bine se simt că au subiecte, deci şi locuri de muncă.

Cladirea Standard & Poor's din New YorkFoto: Reuters

Toate bune şi frumoase, pînă cînd S&P a dat cu bîta-n baltă, scăzînd ratingul Statelor Unite ale Americii. Au sărit stropi mai ales în momentul în care au fost prinşi cu o eroare de “doar” două trilioane de dolari. Ţineţi minte, probabil, cît scandal a fost. Mai nou, Standard & Poor’s retrogradează Franţa, tot din cauza unei greşeli. Ca idee, pentru cine-i curios, e de reţinut paragraful ăsta:

If it had been Germany, anybody would have just laughed it off,” said David H. Levey, a former sovereign debt-analyst at Moody’s Investors Service. “But with France there is enough questioning going on that it’s particularly one you don’t want to send any false information about.”

Lăsînd la o parte că asta înseamnă, cel mai probabil, că încrederea în Franţa e foarte slabă, deci o luăm de la capăt cu lipsa controlului asupra crizei, sînt curios cine o să sancţioneze Standard & Poor’s. La asemenea gafe, eu zic că merită retrogradată.