Romania nu a fost pregatita pentru socurile care au lovit-o, iar solutiile pot veni din reducerea numarului de taxe si a scaderii impozitelor directe, a fost una dintre concluziile intalnirii celor 5 bloggeri sub genericul "Inspiratia bloggerilor impotriva conspiratiei ideilor proaste din economie". Romania este in echilibru letargic acum- o inflatie mica (datorata scaderii consumului in principal), deficite mici, iar daca tintele pe 2012 vor fi atinse va fi un echilibru mai solid, au mai comentat participantii la discutie. Una din principalele cauze ale crizei a fost lacomia din sistemul bancar, amplificata de o politica fiscala nepotrivita -prin acordarea de privilegii sociale peste puterea bugetului de a le suporta, totul pe fondul unui trai pe bani de imprumut.

Dezbaterea bloggerilor Foto: Hotnews

Vezi in text inregistrarea integrala a emisiunii si afla care sunt taxele care pot fi reduse, numarul optim de taxe si ce poate fi facut pentru flexibilizarea economiei

Principalele idei care au fost spuse in emisiunea de vineri

Cristian Paun: Cresterile de peste 5% in Romania sunt inflationiste

  • In 2008, criza ne-a prins cu cateva lucruri nerezolvate. Economia noastra era incapabila sa produca si sa intre in concurenta cu importurile din afara. Noi importam si nu eram in stare nici sa exportam.
  • Sunt doua lucruri care se petrec in sistemele bancare moderne, lucruri care au fost castigate pe nedrept si cu multa dibacie. Bancile comerciale strang banii depusi la vedere de la oameni si ii dau cu imprumut. Nu acei bani trebuie imprumutati, ci cei depusi la termen.
  • Nu e  normal sa ajungi in situatia de a nu putea sa iti retragi banii tai decat in anumite limite stabilite de banca sau sa trebuiasca sa depui o cerere ca sa ti-i poti retrage. E o ticalosie greu de dovedit care a permis ca bancile sa poate multiplica aceste credite. Discutam de perioada de dinainte crizei. Un alt privilegiu e cel pe care bancile centrale le-au oferit bancilor comerciale. De cate ori aveau nevoie de bani, bancile comerciale ii primeau- de la bancile mama sau de la cele centrale. Lucrul acesta i-a pervertit pe oameni, care au ajuns sa spuna: “pot sa imi cumpar masina sau frigider fara sa pun bani deoparte”. Si oamenii au inceput astfel sa riste tot mai mult “viitor” propriu.
  • Bancile au lasat prea jos garda creditarii. Practic, banii ieftini au dus la criza.
  • Avem 250 de taxe. Nu avem nevoie de toate acestea. E nevoie de maxim 5 taxe.
  • Cresterile de peste 5% in Romania sunt inflationiste

Florin Citu:Daca ai impozite multe si mari e un semn ca ai o economie prost construita

  • Pana in 2008 traiam doar pe imprumut. Ceea ce cheltuiam noi aici nu erau banii nostril, ci bani imprumutati.
  • Unele tari au reactionat mai bine si altii mai prost la aceasta criza.
  • Au existat cateva socuri. Primul soc a venit de la criza de lichiditate din afara Romaniei. Cei care aveau bani nu mai voiau sa ii dea imprumut. Al doilea soc a venit pe canalul cursului–fiindca noi aveam un sistem monetar bazat pe o rata de schimb fixa, desi unii o sa spuna ca e flotanta. Ai mai avut un soc si aici, si au mai iesit bani si prin acest canal. Al treilea soc a venit din partea Statului, care dintr-o data si-a sistat plata datoriilor interne. Au fost trei socuri identificabile, pentru ca vor fi fost si altele, care au dus la situatia in care am ajuns.
  • De ce bancile isi asumau riscul? De ce oamenii isi asumau acest risc viitor? Pentru ca toti aveau asteptari optimiste. Oamenii au crezut ca un salariu mai mare poate veni de la banca centrala, dar sentimentul era ca ei meritau acesti bani. Bancile isi spuneau si ele: ”poate ca avem de-a face cu o crestere a productivitatii. Poate ca s-a intamplat ceva in economie- un soc de productivitate”. 
  • Ca sa iesi din criza trebuie sa stii cum ai intrat acolo.
  • Atunci cand s-a oprit robinetul banilor, am intrat in criza. Ca sa iesim, trebuie sa pornesti robinetul banilor.
  • Astazi, toata lumea isi tine banii cash fara sa ii dea mai departe.  Banii injectati in economie nu ajung nicaieri.
  • In momente de boom economic, RMO a actionat impotriva. Bancile straine trebuiau sa aduca mult mai multi bani ca sa poate creste, intrucat o parte din ei erau imobilizati la bancile centrale. Ca sa scape de rezerve, bancile au ocolit acest RMO, imprumutand bani la termen si au dat credite pe termen scurt.
  • Crizele au lovit mai puternic in tarile ale caror economii puteau sa raspunda la socuri.
  • Asta cu privatizarea pe care o face Romania e ca vanzatorul de masini care cere un pret la un moment dat, i se ofera pretul, dar vanzatorul rationeaza asa ”lasa ca poate maine vine unul si imi da un pret mai mare”. Si nu mai vinde niciodata masina.
  • Tehnologizarea va reduce numarul de angajati de la stat.
  • Daca incerci sa vezi ce tip de economie ai, nu trebuie sa te uiti la eticheta gen: "economie de piata", la structura economiei. Daca ai impozite multe si mari e un semn ca ai o economie prost construita. E ca la pescari: in loc sa arunci 5 undite, arunci o suta si speri ca macar cu o parte din ele sa prinzi peste.

Dan Selaru: Complexitatea da eficienta pana la un moment dat, dupa care genereaza ineficienta

  • De ce au crescut preturile la petrol si energie daca nu din cauza robinetului cu bani al americanilor?
  • Complexitatea da eficienta pana la un moment dat, dupa care genereaza ineficienta. Pana la un moment dat, taxele aduc bani la buget. Dincolo de la un anumit nivel, ele produc cheltuieli

Dan Popa: Nu e cazul sa privatizam oricum, orice

  • Sa asduci deficitul bugetar la zero poti in doi timpi si trei miscari. Tai cheltuielile, vinzi ce mai ai "prin casa" si poti trece chiar si pe excedent, dar nu cred ca asta e cea mai sanatoasa solutie prntru Romania
  • RMO-ul este si o parghie prin care BNR le poate lasa bani bancilor pentru ca acestea sa poata cumpara titluri de stat si sa finanteze deficitul bugetului.
  • Nu e cazul sa privatizam oricum, orice. In momentul in care ai privatizat, ai renuntat la tot. Primesti bani putini si tarzii. Cei care cumpara in criza iti cer facilitate. Cumparam, zic ei, dar nu ma impozitezi cinci ani si ma lasi sa iti achit bani in rate. Ceea ce castigi teoretic prin impozitele pe care ti le-ar plati la buget, pierzi prin acordarea a tot felul de facilitati.
  • In ultimele 5 episoade de reducere a impozitelor, incasarile la buget au crescut marginal si pe perioade scurte. Dintre toate reducerile operate de fostele Guverne, cea mai eficienta este reducerea CAS.