Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ministerul Finantelor a publicat proiectul Legii bugetului de stat pe 2012

Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2012 a fost publicat de Ministerul Finantelor Publice pe site-ul institutiei. Documentul pregatit de Executiv prevede inghetarea pensiilor pe intreaga perioada a anului viitor. In plus, nu exista referiri cu privire la o eventuala majorare a acestora si a salariilor in al doilea semestru al anului. Guvernul va reduce alocarile bugetare pentru jumatate dintre ministere in 2012 comparativ cu nivelul din acest an, printre cele afectate fiind Educatia, Cultura, Agricultura si Justitia, insa va majora bugetul Apararii, Transporturilor si Sanatatii. In plus, vor fi majorate si sumele alocate Administratiei Prezidentiale si serviciilor de informatii. Pe de alta parte, proiectul de buget nu prevede scaderi ale contributiilor de asigurari sociale pe parcursul anului viitor, acestea fiind mentinute la nivelul actual. Totodata, documentul mai arata ca regiile autonome si companiile de stat vor fi obligate sa inghete si anul viitor angajarile, astfel incat sa nu depaseasca numarul de personal stabilit pentru 2011. Doar regiile si companiile care au inregistrat profit in anul precedent pot acorda cresteri salariale in 2012, dar nu mai mari decat inflatia prognozata pentru anul viitor.

Guvernul pregăteşte o rectificare bugetară negativă ce prevede tăieri de alocări la majoritatea ministerelor

Guvernul ar urma sa opereze pana la finalul lunii noiembrie o rectificare bugetara negativa, prin care va taia din alocari la majoritatea ministerelor, sustin surse oficiale citate de agentia Mediafax. Potrivit surselor citate, Ministerul Sanatatii va fi printre putinii ordonatori de credite care vor primi bani in plus, pentru plata arieratelor. Rectificarea bugetara va fi a doua din acest an, dupa cea efectuata in luna august. Pentru acest an, deficitul bugetar nu trebuie sa treaca de 4,4% din PIB. Dupa primele noua luni, deficitul bugetului general consolidat se plaseaza la 2,5% din PIB. In conditiile in care nu isi permite sa depaseasca tinta de deficit bugetar convenita pentru acest an cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, Guvernul va taia la majoritatea ministerelor din cheltuielile prinse in buget. Sursele citate mai precizeaza ca lista ministerelor care vor suferi taieri de buget va fi stabilita in urma discutiilor pe care premierul Emil Boc le va avea in perioada imediata cu fiecare ministru in parte.

Jeffrey Franks: Trecerea la moneda euro in 2015 este un proiect posibil dar ambitios. Nu ar trebui sa adoptati moneda unica inainte sa fiti bine pregatiti

Previziunea de crestere economica a Romaniei pentru anul viitor a fost redusa de la 3,5% la 2%, a declarat duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro Tv, seful misiunii Fondului Monetar International la Bucuresti, Jeffrey Franks. Potrivit acestuia, sunt riscuri, insa exista si semne de crestere pentru anul viitor. In ceea ce priveste adoptarea de catre Romania a monedei euro, prevazuta pentru anul 2015, Jeffrey Franks a indicat ca aceasta este o tinta posibila, dar ambitioasa. Potrivit oficialului FMI, Romania nu ar trebui sa adopte moneda unica inainte de a fi pregatita. Seful misiunii FMI la Bucuresti a mai precizat ca nu sunt preconizate taieri ale salariilor si pensiilor pentru anul viitor, insa nici nu va fi spatiu in buget pentru cresteri mari ale acestora, ci, cel mult, pentru majorari in concordanta cu inflatia.