Presedintele Barack Obama a afirmat duminica, la finalul summitului de cooperare economica Asia-Pacific, ca SUA s-a saturat de practicile comerciale si monetare ale Chinei, in cel mai dur discurs la adresa economiei rivale de pana acum, relateaza Reuters.

Hu Jintao si Barack ObamaFoto: Reuters

"Ajunge!" a exclamat Obama in cadrul conferintei de presa, la finalul summitului APEC de 21 natiuni in care reusit un progres important spre crearea unei zone comerciale libere in zona Pacificului.

La o zi dupa intalnirea cu presedintele Hu Jintao, Obama i-a cerut Chinei sa nu mai "joace" sistemul international si sa creeze un spatiu uniform de desfasurare pentru afacerile din SUA si din alte tari.

"Vom continua sa fim fermi - China trebuie sa opereze dupa aceleasi reguli ca toata lumea. Nu vrem sa profite de SUA", a declarat Obama reporterilor.

China a raspuns, afirmand ca refuza sa respecte reguli economice la redactarea carora nu a participat. "Mai intai, trebuie sa stim despre regulile cui vorbim. Daca regulile sunt facute la nivel colectiv, prin acord si China este parte a acestui acord, atunci China le va respecta. Daca regulile sunt decise de o tara sau cateva tari, China nu are obligatia sa le respecte", a declarat Pang Sen, oficial al ministerului de externe chinez.

Obama a insistat ca Beijingul sa isi lase moneda sa se aprecieze mai repede, spunand ca este tinuta jos in mod artificial, ceea ce dauneaza companiilor americane si locurilor de munca. El a spus ca economia chineza, care se prezinta de multe ori ca "emergenta", este acum "matura" si ar trebui sa se comporte ca atare.

Schimbul dur de replici dintre SUA si China a contrastat cu unitatea pe care au incercat sa o afiseze liderii din regiunea Asia-Pacific la summit, unde au promis ca isi vor consolida cresterea economica si vor imbunatati legaturile comerciale, pentru a apara regiunea de consecintele si efectele crizei datoriilor de stat din zona euro.

Membrii organizatiei de Cooperare Economica Asia-Pacific, care genereaza peste jumatate din Produsul Intern Brut la nivel global, sustin ca au convenit "modalitati de combatere a riscurilor negative semnificative" care ameninta economia mondiala.

Obama este supus presiunilor din partea republicanilor sa aiba o pozitia mai dura la adresa Beijingului.