Noua manipulare, promovata de diferite segmente ale autoritatilor, este ca nu exista finantare pentru deficite mai mari. Si asta, exact cand ar fi fost nevoie de deficit finantabil pentru reluarea cresterii. Poate nu e inca clar, dupa trei ani de experiment nereusit pe calea austeritatii, ca fara crestere nu poti sa-ti mai platesti datoriile in conditiile actuale. Imprumutul de la FMI va fi rostogolit, iar vanzarea de active se va face fara prea multe intrebari, scrie economistul romanLucian Isar.

Lucian IsarFoto: Hotnews

Deficitele ar trebui sa alimenteze investitiile si transferul de tehnologie care in viitor (pe o perioada mai lunga decat deficitele) vor contribui la rambursare. Deficitele ar trebui dimensionate dupa regula lui 44. O crestere zero nu va permite replatirea deficitelor si a costului finantarii oricat de mici si le imagineaza unii. Finantarea deficitului bugetar. Nimic mai simplu, chiar si dupa greselile recente.

Printre greseli merita mentionate:

  • Sicanele receptate de Ministerul Finantelor in finantarea pe leu prin volatilitatea crescuta a dobanzii pe termen scurt si prin inexistenta lichiditatii si instrumentelor de refinantare pe termen lung. Aceste sicane au facut ca suma tampon din trezorerie sa fie diminuata si maturitatea datoriei sa fie alarmant de mica pe fondul atingerii plafonului de expunere a unor banci.
  • Refuzul de a lua sume mai mari si de a emite mai des eurobonduri sub falsul pretext ca banii din rezerva eliberati contra club loanuri sunt mai ieftini. Aceste sume au fost luate pe termene mai scurte, au limitat diversificarea si, cel mai important, au preluat sume care ar fi trebuit sa finanteze sectorul real la costuri mai mici. 
  • Mentinerea dobanzilor ridicate si a conditiilor monetare restrictive si a discursului de intarire a politicii au urcat curba dobanzilor si au micsorat lichiditatea la maturitati mai lungi.
  • Rezervele minime obligatorii, inclusiv pentru noi sume aduse in sistem si pentru sumele imprumutate de la BERD si IFC pentru finantarea companiilor locale, constituie un semnal clar pentru banci si investitori ca nu sunt bine veniti in Romania.

Pentru a finanta usor si la costuri scazute deficitele destinate cresterii se pot apela numeroase metode, iar un mix ar fi cea mai inspirata abordare. In primul rand, cele 4 greseli amintite mai sus ar trebui evitate in viitor. La nivel de semnal, daca pana si in aceste conditii taxezi cu 20% fondurile noi venite in tara, nu e de mirare reorientarea investitorilor.

Deficitul bugetar de 4%(+/-1%) destinat investitiilor se poate finanta atat in moneda locala, cat si in valuta.

Romania inca mai are propria moneda, iar in conditiile in care credem iar autoritatile, de la inflatia pe care o anticipeaza de 2% pana la 4% nivelul optim, e suficient spatiu pentru cresterea lichiditatii in moneda locala prin reducerea rezervelor. Spaimele legate de o eventuala depreciere nu-si au rostul fara voia BNR, pentru ca rezervele valutare excedentare transforma Romania de facto intr-un consiliu monetar similar Bulgariei , avand mai mult valuta decat masa monetara in circulatie. Altfel spus, nu ai atata moneda locala cata valuta exista.

Romania nu are nevoie de bani parcati intr-o rezerva excedentara si investiti in obligatiunile altor state, ci de bani pusi sa produca in economie.

Citeste intreg editorialul lui Lucian Isar

Lucian Isar este ex- VP executiv al Bancpost si fost sef al Trezoreriei Citi, absolvent al MBA-ului pentru executivi al The University of Chicago Graduate School of Business în 2007, programul numărul 1 în lume, în topul The Economist.