Eurostat a publicat astazi date privitoare la evolutia economiilor tarilor membre ale Uniunii Europene in trimestrul trei, iar Romania se situeaza pe locul 4 din punctul de vedere al ritmului anual de crestere a PIB, cu un procent de 4,5%. Inaintea noastra se afla Estonia cu o crestere de 7,9%, Lituania cu o crestere de 7,2% si Letonia cu o crestere de 5,3%, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Nu exista inca date pentru o serie de tari, insa tinand cont de performanta din T2.11, doar Polonia si Suedia ar putea inregistra o crestere mai mare decat a Romaniei.

Dintre cele 19 tari pentru care exista date, doar 4 au inregistrat in T3.11 o crestere anuala mai mare decat in T2.11, Romania situandu-se de departe pe primul loc, cu un avans de la 0,8% la 4,5%.

In acelasi timp, trei tari se afla pe minus: Cipru cu o scadere a PIB de 0,6%, Portugalia cu o scadere de 1,7%, si Grecia cu o scadere de 5,2%.

Pentru Romania, foarte importante sunt Germania, Franta si Italia, catre aceste trei tari indreptandu-se 40% din exporturi – pentru Italia nu exista date, in Germania, ritmul anual de crestere s-a redus de la 2,9% la 2,6%, iar in Franta, cresterea anuala a stagnat la 1,6% in ultimele doua trimestre.

In T4, cel mai probabil ritmul de crestere a PIB va continua sa se reduca in tarile vestice, iar 2012 va fi incert, existand insa mari sanse ca atat economia zonei euro, cat si cea a intregii Uniuni Europene sa nu intre in teritoriul negativ.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.