Parlamentul European a cerut marti Comisiei Europeana sa actioneze pentru punerea in aplicare a legislatiei privind venitul minim in Europa pentru a preveni saracia care afecteaza zeci de milioane de oameni in UE.

Rezolutia, care nu are un caracter obligatoriu, sugereaza ca statele UE sa dezvolte sisteme de venit minim bazat pe cel putin 60% din venitul mediu al fiecarui stat membru al Uniunii. Rezolutia solicita de asemenea dezvoltarea de servicii sociale in intreaga Europa.

"In 2010, numarul persoanelor care traiau in saracie era de 116 milioane, adica peste 20% din cetatenii UE si 8% dintre europeni (42 de milioane de persoane) traiau in conditii de saracie extrema", a declarat socialistul belgian Frederic Daerden, autorul raportului adoptat de PE si citat de AFP.

Potrivit eurodeputatului francez Karima Delli, din grupul verzilor, introducerea unui salariu minim este "un instrument indispensabil" pentru atingerea obiectivului Comisiei de a scoate 20 de milioane de oameni din saracie pana in 2020. Anul 2010 a fost proclamat "Anul european al luptei impotriva saraciei si excluziunii sociale."