Actionarii EFG Eurobank si Alpha Bank au aprobat, marti, fuziunea celor doua banci, formandu-se astfel caea mai mare institutie de credit din Grecia si din Europa de Sud-Est. Actionarii EFG Eurobank vor primi 5 actiuni la noua companie rezultata dupa fuziune, care se va numi Alpha Eurobank, in schimbul a 7 titluri existente Eurobank, a anuntat banca intr-o declaratie transmisa prin e-mail, scrie Bloomberg.

Totodata, pentru fiecare actiune Alpha Bank detinatorul va primi o actiune Alpha Eurobank. Fuziunea are nevoie de aprobarea Bancii Centrale a Greciei si a guvernului elen, a anuntat intr-un comunicat EFG Eurobank.

In Romania, fuziunea EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, cu Alpha Bank va duce la cea mai mare consolidare inregistrata pana in prezent pe piata locala, rezultand o banca ce se va afla pe locul al treilea in functie de active, scrie Mediafax.

Alpha Bank Romania si Bancpost ocupau la jumatatea acestui an locurile 8, respectiv 9 in sistemul bancar romanesc, dupa valoarea activelor, de 17 miliarde lei, respectiv 13 miliarde lei. La active totale combinate de 30 miliarde lei, noul grup va ocupa pozitia a treia in Romania, dupa BCR si BRD. Alpha Bank are in Romania 166 de sucursale, credite de 3,555 miliarde euro si un venit inainte de provizioane de 128 milioane euro in 2010.

Dupa fuziune, cele doua grupuri grecesti estimeaza ca vor ajunge la o cota de piata de 11% in Romania, dupa soldul creditelor de la sfarsitul anului trecut.