Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Economia Romaniei a crescut cu 1,9% in trimestrul III al anului, cea mai mare crestere trimestriala din UE. Economisti: "Cresterea economica din trimestrul al treilea este o exceptie, nu va bazati proiectiile viitoare pe un asemenea ritm"

Economia Romaniei a crescut, in termeni reali, cu 1,9% in cel de-al treilea trimestru al anului comparativ cu trimestrul anterior, a anuntat marti Institutul National de Statistica. Practic, tara noastra a inregistrat cea mai mare crestere trimestriala din Uniunea Europeana. Fata de acelasi trimestru din anul 2010, Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere cu 4,4% pe seria bruta si cu 4,5% pe seria ajustata sezonier. Datele prezentate de INS sunt "estimari semnal" si nu ofera alte detalii legate de evolutia Produsului Intern Brut. Produsul Intern Brut pentru cel de-al treilea trimestru, in varianta provizorie, va fi publicat de Institutul de Statistica pe data de 6 decembrie. Pentru acest an, autoritatile romane si institutiile financiare internationale estimeaza o crestere economica de 1,5%. Si economia Uniunii Europene a crescut in cel de-al treilea trimestru al anului cu 0,2% comparativ cu trimestrul anterior, un avans similar inregistrand si economia zonei euro, potrivit primelor estimari publicate de Eurostat. Comparativ cu acelasi trimestru din 2010, atat UE cat si zona euro au crescut cu 1,4%. Romania a inregistrat cea mai mare crestere trimestriala, cu un avans de 1,9% fata de trimestrul al doilea, urmata de Letonia si Lituania, cu cate 1,3%. Pe de alta parte, Cipru (-0,7%), Portugalia (-0,4%) si Olanda (-0,3%) au fost singurele tari care au inregistrat scaderi. In ceea ce priveste cresterea peste asteptari a Romaniei din trimestrul III, economistii pun acest lucru pe seama evolutiilor bune din agricultura si avertizeaza ca ar fi gresit ca proiectiile viitoare sa se bazeze pe o crestere viitoare in acelasi ritm.

Comisia Europeana a aprobat finantarea din fonduri europene pentru constructia autostrazii Lugoj-Deva, sectiunea Lugoj-Dumbrava de pe Coridorul IV Pan-European

Comisia Europeana a aprobat finantarea din fonduri europene pentru constructia autostrazii Lugoj-Deva, sectiunea Lugoj-Dumbrava de pe Coridorul IV Pan-European. Contributia europeana este de 177,4 milioane de euro pentru perioada 2011-2013. Proiectul prevede proiectarea, supervizarea si constructia unui tronson intre orasele Lugoj si Dumbrava, cu lungimea de 27,47 km. Aceasta autostrada va fi parte a autostrazii care va lega orasele Lugoj si Deva. Proiectul prevede constructia a 11,43 km drum de legatura, a 5 poduri, a unui viaduct, a 17 pasaje, a 4 noduri rutiere, a unui centru de intretinere si a unei zone de parcare si servicii. Prin constructia autostrazii Lugoj-Dumbrava se estimeaza o reducere a timpului mediu de calatorie la 20 de minute si o reducere a ratei accidentelor cu 62,3%. Finantarea nerambursabila este a treia aprobata de Comisia Europeana dupa ce in luna septembrie 2011 au fost aprobate contractele de finantare pentru autostrazile Nadlac-Arad si Orastie-Sibiu, contributia Uniunii Europene fiind de 724 milioane euro.

Lucas Papademos: Mentinerea euro, singura cale de urmat pentru Grecia

Mentinerea monedei euro este singura cale de urmat pentru Grecia, a declarat noul premier grec Lucas Papademos, care trebuie sa asigure finantarea internaţionala pentru a evita un colaps al economiei tarii sale. "Statutul de membru al zonei euro este o garantie a stabilitatii monetare si creeaza conditiile propice pentru o crestere economica sustenabila", a declarat Papademos in fata Parlamentului de la Atena. "Statutul de membru al zonei euro este singura noastra optiune", a mai spus premierul elen. Prioritatea imediata a Greciei este atragera transei in valoare de 8 miliarde de euro din pachetul de salvare precedent, in valoare totala de 110 miliarde de euro, a precizat Papademos. Transa trebuie accesata pana la mijlocul lunii decembrie, pentru a preveni un colaps al economiei elene. Lucas Papademos a fost numit in fruntea unui nou guvern pe data de 11 noiembrie. El trebuie sa implementeze masurile bugetare si planul de salvare de 130 miliarde de euro stabilite la summit-ul european din data de 26 octombrie.