Presedintele american Barack Obama se declara "profund ingrijorat" de tulburarile de pe pietele europene, relateaza AFP.

"Sunt profund preocupat si am fost profund preocupat. Cred ca voi fi profund preocupat si maine si saptamana viitoare", a afirmat presedintele american, la Canberra, in Australia, unde efectueaza o vizita oficiala. Tarile europene trebuie sa "sustina proiectul european", a adaugat acesta.

Barack Obama a precizat ca Statele Unite nu se tem de cresterea puterii economice si militare a Chinei si nu incearca sa excluda aceasta tara.

"Ideea ca noi ne temem de China este o eroare. Ideea ca noi incercam sa o excludem este o eroare", a subliniat el.

Presedintele american a afirmat ca Beijingul, care a devenit o mare putere economica, trebuie sa-si "regandeasca" atitudinea in materie de comert daca doreste sa participe la parteneriatul trans-Pacific (TPP).

"Nu am exclus China din TPP", a indicat el. Daca Beijingul ne spune "vrem sa discutam cu voi pentru a participa", ii uram bunvenit. Dar pentru asta "Chine va trebui sa regandeasca anumite abordari in materie de comert".

Liderul american a cerut din noi Chinei sa respecte "regulile" puterilor internationale.

"Suntem incantati de crestere in putere a unei Chine pasnice. Ce au reusit ei sa indeplineasca, scotand din saracie milioane de persoane, este remarcabil", a continuat Obama. "Principalul mesaj pe care il adresex Chinei, in public si in particular, este ca aceasta crestere sa fie insotita de responsabilitati crescute". "Este important pentru ei sa joace dupa reguli".

Pe de alta parte, premierul australian Julia Gillard a anuntat ca Statele Unite vor amplasa pana la 250 de soldati din marina militara in nordul Australiei, incepand cu jumatatea lui 2012, pentru a intari alianta militara dintre cele doua tari.

Aceasta decizie demonstreaza angajamentul Statelor Unite in regiunea Asia-Pacific, a precizat Barack Obama, intr-o conferinta comuna de presa cu Julia Gillard.

China a reactionat imediat, calificand aceasta prezenta militara drept "destul de inoportuna"