Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Peste o treime din contractele de achizitii publice verificate au fost gasite cu probleme/Cele mai multe nereguli au fost depistate la contractele gestionate de Ministerul Dezvoltarii

Peste o treime din contractele de achizitii publice verificate au fost gasite cu probleme. Cele mai multe nereguli au fost depistate la contractele gestionate de Ministerul Dezvoltarii. Ministerul Afacerilor Europene a dat publicitatii primele rezultate ale re-verificarilor efectuate asupra achizitiilor publice pentru cheltuielile declarate la Comisia Europeana. Din 466 de contracte verificate, 130 prezinta suspiciuni de nereguli, fiind aplicate corectii financiare de 53 de milioane lei. Cele mai multe astfel de contracte sunt pe Programul Operational Regional, gestionat de Ministerul Dezvoltarii, unde au fost aplicate corectii financiare de 50 de milioane de euro. Cea mai mare pondere a contractelor cu probleme se afla la cele gestionate de Ministerul Economiei. Corectiile se stabilesc in urma constatarii unor nereguli in aplicarea legislatiei, care nu implica automat intentia de frauda. Suspiciunile de frauda sunt semnalate Departamentului de Lupta Antifrauda, a precizat Ministerul Afacerilor Europene. Oficialii romani au transmis Comisiei Europene, pe 31 octombrie, informatiile referitoare la indeplinirea conditiilor pentru reluarea rambursarilor de plati in ce priveste proiectele finantate din instrumente structurale. Pana la sfarsitul lunii decembrie, autoritatea romana de audit va analiza reverificarile realizate de autoritatile de management si va trimite evaluarea sa Comisiei Europene. In luna iulie, partea romana a decis sa suspende transmiterea declaratiilor de cheltuieli spre rambursare catre Comisia Europeana pentru toate programele operationale, pana la oferirea unor argumente suficiente privind legalitatea si corectitudinea sistemului de verificare, management si control a achizitiilor publice.

Consiliul Concurentei investigheaza OMV Petrom si alte companii, pentru o posibila intelegere legata de retragerea de pe piata a benzinei Eco Premium. Amenda poate ajunge la 10% din cifra de afaceri

Consiliul Concurentei investigheaza OMV Petrom pentru o posibila incalcare a reglementarilor privind concurenta, ca urmare a retragerii de pe piata a Eco Premium - benzina fara plumb aditivata cu substitut de plumb. Anuntul a fost facut de printr-un comunicat de presa al grupului petrolier, semnat de directorul companiei, Mariana Gheorghe. Surse din piata energetica au declarat pentru HotNews.ro ca mai multe companii sunt investigate de Consiliul Concurentei pentru o intelegere privind retragerea concertata de pe piata a acestui tip de benzina. Celelalte companii vizate sint Lukoil, MOL, Agip si Rompetrol, au declarat sursele citate, care au precizat ca investigatia din Romania s-ar putea extinde si la companiile care sint actionari-majoritari la aceste firme. In conformitate cu reglementarile in materie de concurenta, sanctiunile maxime pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri. "OMV Petrom este de parere ca aceasta pretinsa incalcare este lipsita de temei si va lua toate masurile necesare pentru a asigura o reprezentare corecta a faptelor relevante care sa fie reflectate in decizia finala a Consiliului Concurentei", afirma directorul companiei, Mariana Gheorghe.

Jose Manuel Barroso: Zona euro se confrunta cu o adevarata criza sistemica

Zona euro se confrunta cu o adevarata criza sistemica si este nevoie de un angajament mai puternic din partea tuturor tarilor din regiune pentru a o rezolva. Declaratia a fost facuta de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a precizat ca noi masuri pentru inasprirea supravegherii bugetelor statelor din zona euro si a obiectivelor economice ar putea intra in vigoare cel mai devreme luna viitoare. Oficialul european a mai spus ca este nevoie de o integrare economica mai profunda a celor 17 state din zona euro, insa fara a dezavantaja celelalte zece membre ale Uniunii Europene.

BCE a inceput sa cumpere obligatiuni italiene si spaniole. Randamentele obligatiunilor au inceput sa scada

Randamentele obligatiunilor emise de statele din zona euro au scazut miercuri, iar traderii arata ca Banca Centrala Europeana a inceput sa cumpere "agresiv" obligatiuni guvernamentale de pe piata secundara. Actiunea Bancii Centrale Europene vizeaza obligatiunile emise de Italia si Spania. In ultimele zile, atentia pietelor s-a indreptat catre Franta, cea de-a doua mare economie europeana, care are insa o datorie mare ca procent din Produsul Intern Brut. In prezent, randamentele obligatiunilor franceze cu scadenta la zece ani sunt de 3,62%, dupa ce in urma cu doua luni se tranzactionau la 2,5%. Randamentele franceze sunt cu mult sub nivelul inregistat in timpul crizei economice, dar sunt cu circa doua puncte procentuale peste randamentele obligatiunilor germane, un record de la introducerea monedei euro.