Pietele financiare deseneaza o Europa cu doua viteze pe care liderii politici incearca cu orice pret sa o evite. Calul troian al traderilor nu este politica, ci redutabila arma a dobanzilor, scrie Le Figaro.

Spania a imprumutat in aceasta dimineata cu o dobanda de aproape 7% pe 10 ani. Dobanzile franceze pe 10 ani au trecut de bariera de 3,75%.

Departe de a se aplana, tensiunea asupra dobanzilor tarilor vulnerabile nu inceteaza sa se exacerbeze. Grecia si Portugalia sunt de mult timp in afara jocului, cu rate halucinante la imprumuturile pe zece ani, de 25,7% si 10,5%.

Dar si alte tari mult mai mari, precum Italia si Spania, sunt pe punctul de a se instala la rate nesustenabile pe termen lung: 7% pentru obligatiunile Trezoreriei italiene si 6,975% pentru Spania, care a facut apel la piete in aceasta dimineata, pentru 3,5 miliarde de euro pe 10 ani.

Cu 3,755%, Franta se instaleaza lent, dar sigur, in tabara tarilor "slabe". Traderii de la Londra si din New York sunt convinsi ca Franta nu mai merita ratingul maximal "triplu A". Parisul a revizuit in crestere la 95,3 miliarde de euro deficitul sau bugetar pentru anul 2011.

In acest timp, dobanzile germane nu inceteaza sa scada. Dobanda pentru imprumuturile pe 10 ani a scazut la 1,77%. Pe de o parte, pietele au reflex de "fly to quality", pe de alta parte fug de imprumuturile acordate statelor Europei de Sud, desemnate acum ca fiind "toxice".

Ecartul ratelor percepute Germaniei se mareste in fiecare zi in comparatie cu celelalte tari din Zona Euro si daca acest trend persista, aceasta inseamna ca Zona Euro isi traieste ultimele clipe in forma actuala, scriu ziaristii francezi.