Gradul de bonitate al bancilor americane risca sa fie deteriorat in cazul in care criza datoriilor din Europa se agraveaza si se raspandeste spre alte state ale zonei euro, avertizeaza un raport al agentiei de evaluare fiscala Fitch Ratings, citat de Bloomberg. Desi expunerea directa a bancilor americane la problemele celor 5 piete europene (Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia si Spania) a putut fi gestionata pana acum, contagiunea crizei datoriilor spre alte state ale Uniunii Europene reprezinta un "risc ridicat" pentru institutiile bancare din SUA.

"Cu exceptia cazului in care criza datoriilor din zona euro se rezolva in timp util si in mod ordonat, perspectivele de credit pentru sectorul bancar american s-ar putea agrava", se arata intr-un comunicat publicat miercuri de agentia de rating.

Potrivit Fitch Ratings, expunerea creditorilor americani la marile banci europene si la problemele din Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia si Spania este mai scazuta decat cea a liderilor economici de pe continentul european.

Criza datoriilor din Europa a rasturnat deja patru guverne alese, dintre care ultimele doua, din Grecia si Italia, au cazut saptamana trecuta, scrie publicatia americana. Randamentele obligatiunilor italiene a ramas la aproximativ 7%, prag la care Portugalia si Irlanda au cerut pachete de salvare (bailout) iar actiunile unor importante banci franceze au scazut pe fondul ingrijorarii ca vor avea nevoie de un capital mai mare.

Bursele americane au inregistrat o scadere miercuri, in urma lansarii raportului Fitch Ratings.