Economistii indeamna constant guvernele sa adopte politici economice care sa reduca dezechilibrele globale, ceea ce, in termeni rudimentari, ar inseamna ca SUA ar trebui sa isi diminueze deficitul contului curent iar China, surplusul. Acestia ignora insa cel mai mare dezechilibru dintre toate - surplusul contului curent pe care planeta pare sa il aiba, scrie The Economist intr-un articol intitulat "Exporturi catre Marte: Statisticile oficiale exagereaza probabil dezechilibrele contului curent".

Potrivit statisticilor Fondului Monetar International, in 2010, intreaga planeta a exportat cu 331 miliarde de dolari mai mult decat a importat, iar previziunile Fondului pentru 2014 arata ca surplusul se va ridica la aproximativ 700 miliarde dolari. In teorie, daca aduni balantele de plati a tuturor tarilor ar trebui sa obtii, in final, zero. Or, potrivit datelor, suma tranzactiile facute de fiecare tara (exporturi minus importuri, venit din investitii etc.) rezulta intr-un surplus.

Explicatia pe care publicatia de profil o ofera este ca excedentul global reflecta erori statistice. Fie deficitele conturilor curente ale unor tari precum SUA sunt subevaluate, fie surplusurile unor tari precum China, sunt supraevaluate.

La nivel global, a existat un deficit de cont curent pentru cel putin trei decenii, pana in 2005. In 2001, deficitul a fost echivalent cu 0,5% din PIB-ul global; pentru 2012, prognoza FMI arata ca surplusul ar putea atinge un prag record de 0,8% din PIB-ul global. Aceasta modificare semnificativa depaseste cresterea surplusului Chinei pentru aceeasi perioada.

O gaura neagra statistica atat de mare ridica intrebari cu privire la previziunile FMI potrivit carora dezechilibrele externe globale vor creste in urmatorii ani, sustine The Economist. Pentru a corespunde previziunii, surplusul Chinei ar trebui sa se dubleze intre 2010 si 2014. De asemenea, o astfel de crestere in China ar insemna un deficit mai mare in alta parte. Fondul prevede insa ca restul tarilor lumii, combinat, vor inregistra, de asemenea, un surplus in crestere, chiar si in conditiile unei cresteri majore a deficitului american.

Studii anterioare ale FMI au concluzionat ca deficitul la nivel global in anii 1980 si 1990 s-a datorat unor neconcordante precum faptul ca tarile bogate nu au raportat toate veniturile obtinute din investitii straine, la valoarea lor reala. In ultimele decenii, astfel de inadvertente au fost rezolvate rezultand intr-un surplus de cont curent la nivel mondial. Alte erori pot fi date de diferenta temporara intre export si import, insa acestea apar de la un an la un altul si nu pot fi considerate responsabile pentru marile diferente statistice. O alta posibila explicatie ar fi ca aceste discrepante coincid cu explozia afacerilor integrate vertical, in care companiile isi impart productia pe mal multe etape, fiecare fiind localizata in alta tara, si cu dezvoltarea comertului chinezesc.

Pentru a intelege daca dezechilibrele globale intr-adevar se acutizeaza trebuie sa identificam erorile reale, precizeaza publicatia. Statisticile comerciale ale tarilor bogate tind sa fie mai exacte decat cele ale economiilor in curs de dezvoltare, unde sistemul de colectare a datelor nu este atat de bine pus la punct. In cazul in care erorile provin din masuratorile facute in economiile in curs de dezvoltare, atunci surplusul contului curent al pietelor emergente este probabil mai mic decat indica datele oficiale. In acest caz, ingrijorarile internationale cu privire la dezechilibrele globale ar putea fi o chestiune mai putin presanta decat s-ar crede. Din pacate, acelasi lucru mai inseamna si ca masuratorile conventionale ale balantei platilor nu functioneaza la fel de bine in conditiile economiilor actuale, ceea ce, in schimb, duce la realizarea de politici economice eronate.