Guvernul irlandez a anuntat, joi, desfiintarea a mii de locuri de munca in sectorul public, in momentul in care autoritatile pun in aplicare un plan de salvare "dureros" in valoare de 85 miliarde de euro, scrie presa internationala.

"Pentru prea mult timp am ignorat reforma guvernului, am lasat-o deoparte. In aceste vremuri dificile din punct de vedere economic, trebuie sa actionam mai inteligent cu resursele noastre limitate", a declarat prim-ministrul irlandez Enda Kenny.

Numarul de functionari publcii va fi redus cu 23.500 intre sfarsitul anului 2011 si 2015, potrivit ministrului irlandez pentru Reforme si Cheltuieli Publice, Brendan Howlin. Pana in 2015, "numarul de angajati la stat va scadea cu 37.500 fata de 2008, adica va fi o reducere de 12%", a adaugat el.

Guvernul a decis, de asemenea, sa se incheie cu un program de descentralizare a serviciilor ministerelor anuntat in 2003.

Irlanda a fost aruncata intr-o criza economica majora in urma prabusirii sectorului bancar. Tara a trebuit sa accepte in noiembrie 2010 un ajutor financiar international de 85 miliarde de euro in schimbul unor noi economii si unor reforme structurale.