Ungaria negociaza cu FMI incheierea unui acord de precautie care sa-i permita accesul la fonduri de 4 miliarde de euro, au declarat surse apropiate procesului de negociere pentru publicatia maghiara Portfolio.hu. Sursa citata spune insa ca indeplinirea de catre Budapesta a conditiilor necesare unui astfel de acord sunt sub semnul intrebarii.

UPDATE: Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana au anuntat luni ca au primit o cerere oficiala de asistenta financiara de tip "preventiv" din partea Ungariei, potrivit AFP.

"FMI a primit o cerere din partea autoritatilor ungare pentru o posibila asistenta financiara. Autoritatile tarii au trimis o cerere similara si Comisiei Europene", se arata intr-un comunicat al Fondului. CE a confirmat informatia intr-un comunicat separat.

Institutiile internationale au aratat ca autoritatile de la Budapesta intentioneaza sa trateze ca "preventiv" orice sprijin financiar pus la dispozitie de FMI si CE.

Reamintim ca Guvernul maghiar a anuntat joi ca va incepe negocierile cu FMI pentru un acord care sa confere credibilitate situatiei economice de la Budapesta.

Presa maghiara a scris la acel moment ca graba cu care Ungaria a anuntat joi acordul se datoreaza dorintei autoritatilor de a evita cu orice pret retrogradarea ratingului suveran in categoria "junk", care ar fi trebuit anuntata de Standard and Poor's.

Anuntul negocierilor cu FMI vine pe fondul unor politici economice taxate drept "nationaliste" ale guvernului de dreapta condus de Viktor Orban. Acesta a respins in repetate randuri un astfel de acord, sustinand ca ar stirbi suveranitatea tarii.

FMI si CE deruleaza in prezent un acord de tip preventiv cu Romania, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au decis la inceputul acestui an sa nu mai traga ultima transa din acordul stand-by si sa prelungeasca intelegerea cu Fondul, printr-un acord de tip preventiv in valoare de circa 3,5 miliarde de euro. Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.

Autoritatile romane au declarat in repetate randuri ca acesti bani vor fi accesati doar in caz de urgenta.

Guvernatorul Mugur Isarescu a explicat la acea data ca banii de la FMI pot fi trasi doar in cazul unei situatii grave, cum ar fi un atac asupra monedei nationale, declansat de o criza in regiune, concretizat intr-o pierdere masiva de rezerve si de incredere. O alta situatie in care Banca Centrala ar putea accesa banii de la FMI ar fi aceea in care Trezoreria esueaza, in doua - trei randuri, sa se finanteze la costuri acceptabile.