Bancile din Romania vor incepe sa vanda credite neperformante garantate cu ipoteca in 2012, in conditiile in care pana in prezent nicio institutie de credit autohtona nu a vandut un portofoliu mare de credite garantate, este de parere Georg Kovacs, directorul general al EOS KSI Romania. Motivul ar fi ca bancile vor trebui sa faca rost de bani pentru a-si majora capitalurile pentru a indeplini noile cerinte ale UE.

"Bancile vor fi fortate sa vanda din portofoliile de credite neperformante garantate cu ipoteca din cauza faptului ca vor trebui sa isi majoreze capitalurile pentru a indeplini noile cerinte ale Uniunii Europene. Singurele modalitati de a face rost de bani vor fi depozitele atrase si vanzarea de active. Incepand de anul viitor vor incepe sa vanda din creditele neperformante garantate cu ipoteca", a declarat Georg Kovacs in cadrul unei conferinte de presa.

Georg Kovacs crede ca gradul de colectare a creantelor in aceste cazuri va fi mai mare decat in cazul creditelor negarantate, insa perioada de timp va fi mai mare. "Una e sa colectezi o creanta de 1.000 de euro, iar alta sa colectezi 40.000 de euro", a mai spus el.

Directorul general al EOS KSI Romania a precizat ca nu are informatii din piata ca bancile se pregatesc sa vanda portofolii mari de credite neperformante garantate cu ipoteca. El a aratat insa ca din luna august EOS KSI este in negocieri cu doua banci, desi in prima parte a anului institutiile de credit nu s-au aratat interesate sa vanda astfel de active.

Kovacs a mai afirmat ca cele doua portofolii sunt de circa 50 de proprietati, insa nu a dorit sa ofere informatii despre bancile care le vand.

Compania de management al creantelor arata ca portofoliile de credite neperformante garantate cu ipoteca ar putea fi cumparate la 20-25% din valoarea nominala, in vreme ce la celelalte portofolii de credite neperformante pretul ar fi de circa 5% din valoarea nominala, in scadere de la 8% in acest an.

EOS KSI Romania, ce activeaza pe piata serviciilor de management al creantelor, a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 41,2 milioane de lei, comparativ cu 35 milioane de lei in 2009. Compania, care este prezenta pe piata autohtona de noua ani, are peste 700 de angajati in Romania.