O notita publicata de Banca Centrala a Austriei repune in discutie modul in care va fi respectata intelegerea privind pastrarea expunerilor bancilor austriece pe Europa de Est. In esenta, comunicatul prevede ca finantarile pe care bancile austriece le vor acorda pe piata din Romania sa se bazeze in cea mai mare parte pe depozitele atrase local. De la 140%, cat era acest raport in cazul unor banci (altele aveau 130% sau 120%), el va cobori la 110%, obligatoriu.

  • Nu se mai tine cont de nicio declaratie privind pastrarea expunerilor, de nimic. Fiecare isi apara pielea cum poate

"Nu se mai tine cont de nimic. Bancile mama nu mai au bani sa sustina businessul in aceasta regiune si le cer "fiicelor" sa se descurce. Discutii in sensul inaspririi acordarii creditelor au inceput imediat dupa summitul G8, dar masuri concrete au aparut abia acum", a declarat pentru HotNews un bancher.

In plus, a mai declarat acesta, va mai fi constituit un buffer de 3% la capitalul de rangul I incepand cu ianuarie 2016. "Nu se mai tine cont de nicio declaratie privind pastrarea expunerilor, de nimic. Fiecare isi apara pielea cum poate", explica si un alt bancher de top care lucreaza intr-o banca cu actionariat austriac.

"Practic, vestile sunt foarte proaste. Ori reducem imprumuturile, ori marim dobanzile la depozite ca sa atragem bani pentru a putea derula operatiunile de creditare. Dar dobanzile nu le poti creste oricum, ca esti in piata si presiunile sunt in jos nu in sus. Asa ca varianta ramasa e cea logica", explica resemnat bancherul citat.

  • Raportul credite/depozite in cazul bancilor cu capital austriac

BCR 129%

Raiffeisen Bank 120%

Unicredit Tiriac Bank 160%

Media la nivelul sistemului bancar era la jumătatea anului de 118%, potrivit datelor publicate de BNR. Raportul credite/depo­zi­te diferă însă în mod dramatic de la o bancă la alta, ajungând de la 64% în cazul CEC Bank la peste 550% în cazul austriecilor de la Volksbank, care au funcţionat ani de zile după modelul unui "magazin de credite" finanţat din Austria şi nu ca o bancă tradiţională care atrage depozite şi din aceşti bani acordă credite. De altfel, majoritatea băncilor străine au recurs într-o măsură mai mică sau mai mare la acest model de busi­ness local, preferând să acorde credite din re­sur­sele economisite în Occident în loc să sti­muleze o piaţă locală a economisirii, iar BNR nu a avut obiecţii majore, noteaza Mediafax.

  • Expunerea pe pietele Europei Centrale si de Est a celor trei banci depaseste PIB-ul Austriei

Expunerea pe pietele Europei Centrale si de Est a celor trei banci depaseste PIB-ul Austriei, noteaza si Bloomberg. Acest fapt provoaca ingrijorari asupra capacitatii guvernului austriac de a salva aceste banci in cazul in care portofoliul de credite al acestor banci devine toxic. Anuntul vine tocmai in momentul in care diferenta dintre randamentul obligatiunilor suverane austriece fata de cel german a crescut la un nivel record si reprezinta o intentie de a calma piata, a declarat un oficial al bancii centrale austriece, citat de Bloomberg.

Conform noilor reguli, masura temporara stabilita de Autoritatea Bancara Europeana de atingere a unei rate minime a capitalului de rangul intai de 9% in 2012, va deveni o cerinta obligatorie pentru toate bancile austriece.

Aceste masuri au darul de a face bancile austriece si, implicit, datoria suverana a Austriei, mai sigure, se mai arata in nota publicata de Banca Centrala a Austriei. Cu toate acestea, ele sunt, totodata, niste masuri pro-ciclice, iar impactul imediat nu va fi ajutator pentru tarile in care aceste banci isi desfasoara operatiunile, conform lui Christian Keller, economist specializat pe pietele emergente pentru Barclays Capital.

Ewald Nowotny, guvernatorul Bancii Centrale a Austriei a declarat ca aceste masuri nu numai ca vor ajuta efortului de a asigura stabilitatea financiara pietelor locale, dar si vor face ca expunerea Austriei in aceasta regiune sa devina mai sustenabila.