Economia zonei euro a intrat deja in recesiune, a spus miercuri Institutul International de Finante (IIF), organism din care fac parte aproximativ 380 de mari banci din 70 de tari. Institutia a remarcat o degradare a conjuncturii economice mai rapida decat era asteptat.

"Situatia din zona euro a luat o intorsatura grava care a devenit si mai grava in ultima luna. Economia a intrat in ceea ce vedem a fi o recesiune, care nu va face decat sa creasca deficitele bugetare", a scris organizatia bancara mondiala intr-o nota privind conjunctura economica, citata de AFP.

"Datele care ne-au sosit pentru sfarsitul trimestrului al treilea si inceputul celui de-al patrulea au fost mai slabe decat se anticipase", au estimat economistii organizatiei, citand cresterea somajului in Germania si incetinirea productiei industriale in toate tarile Zonei Euro.

IIF se asteapta la o scadere a PIB al Zonei Euro cu 2% in ritm anual in T4 2011, la fel si in T1 din 2012. Pentru tot anul 2012, proiectia sa este o contractie de 1%.

"Slabiciunea economiei Zonei Euro are potentialul de a se raspandi in restul lumii printr-un anumit numar de canale. Unul dintre cele mai imediate si mai puternice este sectorul bancar", remarca Institutul.

Bancherii au criticat aspru guvernele europene pentru modul in care gestioneaza criza datoriei publice, estimand ca "unele dintre actiunile lor fac probabil problema mai grava nu o rezolva".