Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Compania germana SAP va investi 40 milioane de euro intr-un centru de consultanta IT in Romania

Compania germana SAP, furnizor de solutii IT, anunta deschiderea unui centru de consultanta in Romania, urmand sa angajeze 400 de persoane pana in anul 2014. Centrul va avea birouri in Bucuresti, Cluj si Timisoara. Noul centru va oferi servicii de consultanta pentru clienti din Europa Centrala si de Vest. SAP Romania s-a infiintat in 2002 si are circa 100 de angajati in prezent. Compania estimeaza ca investitiile totale in proiect vor fi de circa 40 milioane euro in urmatorii ani, urmand sa fie angajati cam 100 de oameni anual. Reprezentantii companiei spun ca centrul de consultanta din Romania va avea forta de munca de inalta calificare si vor fi salarii mari. La Timisoara, unde biroul va functiona de la inceput de 2012, se fac deja cursuri, in timp ce biroul de la Cluj ar trebui sa se deschida in al doilea semestru al anului viitor.

CE propune un control mai strict al Uniunii asupra bugetelor din zona euro

Comisia Europeana a propus, miercuri, o serie de noi legi prin care sa se asigure ca bugetele tarilor din zona euro nu incalca regulile UE si ca statele membre isi diminueaza datoriile. Noul regulament presupune un control mult mai strict al Uniunii asupra politicilor bugetare ale statelor membre ale zonei euro. Noul regulament ar permite, practic, Comisiei Europene sa examineze proiectele de buget ale tarilor din zona euro pana la jumatatea lunii octombrie si sa ceara o revizuire a acestora in cazul in care nu sunt in conformitate cu normele bugetare ale Uniunii. Proiectele de buget ale tarilor din zona euro ar urma sa se bazeze pe previziuni independente. O alta clauza a regulamentului creeaza un temei juridic pentru supravegherea atenta a tarilor care fie primesc deja ajutor financiar de urgenta din partea Uniunii, fie se confrunta cu o instabilitate financiara grava. De indata ce se reuseste impunerea unui control mai strict asupra politicilor fiscale nationale ale statelor din zona euro, cele 17 tari ce folosesc, pana la ora actuala, moneda unica ar putea imprumuta in comun, de pe piata, folosind "obligatiuni pentru stabilitate". Comisia a prezentat trei optiuni de obligatiuni comune, fara a da insa detalii cu privire la varianta cea mai potrivita.

Nokia Siemens Networks va concedia 17.000 de angajati la nivel global pana la sfarsitul anului 2013

Nokia Siemens Networks, furnizorul de echipamente telecom format in joint-venture de Nokia si Siemens, intentioneaza sa reduca 17.000 de locuri de munca la nivel global pana la sfarsitul anului 2013, in incercarea de a realiza reduceri anuale de costuri si cheltuieli operationale de un miliard de euro. Masura, aplicabila si in Romania, inseamna reducerea cu circa 22% a fortei totale de munca. Datele oficiale arata ca la 1 noiembrie, Nokia Siemens Networks avea circa 74.000 de angajati la nivel mondial. Contactata de HotNews.ro, Angela Haraga, director de tara Nokia Siemens pentru Romania, a spus ca nu poate face momentan niciun comentariu pe marginea acestui anunt, si ca in tara noastra compania are in prezent 47 de angajati.

Renault reincepe lucrul la proiectul masinii de 2.500 de euro

Renault reincepe lucrul la proiectul autoturismului de 2.500 de euro. Dupa ce incercarea de a face o masina de 2.500 euro cu o companie indiana a esuat, Renault a decis sa reinceapa lucrul la acest proiect cu o echipa condusa de Gerard Detourbet, om care a avut un rol esential in dezvoltarea gamei Logan. Masina care ar trebui sa coste de trei ori mai putin decat un Logan nu va avea prea multe in comun cu platforma pe care sunt construite modelele Dacia, noteaza cotidianul francez La Tribune. Pana acum, Renault a confirmat faptul ca Detourbet va conduce un comitet menit sa dezvolte o masina mai mica decat cele existente acum in gama Renault-Nissan, insa a spus ca NU este vorba de o masina ultra low-cost, iar aceasta ar urma sa fie destinata pietei indiene. Programul la care noua echipa va lucra e destinat tarilor emergente unde pretul este esential pentru client, iar seful aliantei Renault - Nissan declara in repetate randuri ca ideea unei masini super-ieftine merita explorata.