O recesiune economică poate fi evitată în Europa, dar trebuie mobilizate resurse suficiente pentru a calma pieţele financiare, a declarat joi Pier Carlo Padoan, şeful cercetării economice al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Într-un interviu publicat joi de La Stampa, Padoan a adăugat că e nevoie si de un Fond Monetar European, idee care a mai fost vehiculata in februarie 2010.

"Nu, (o recesiune) poate fi inca evitata. Dar, la nivel european este nevoie de resurse suficiente pentru a calma pieţele iar guvernele trebuie să facă progrese în punerea în aplicare a măsurilor de austeritate", a spus el.

Un fond monetar european este necesar pentru a oferi asistenţă financiară ţărilor în schimbul unor condiţii predeterminate, a mai adaugat Padoan. Ideea unui asemenea Fond a fost lansata inca din februarie 2010, dar nu s-au facut pasi concreti in aceasta directie. Primul care a lansat in discutie propunerea a fost Stepahne Cosse, care a publicat-o anul trecut in cotidianul francez Le Monde.