Criza din Zona Euro a plasat uniunea monetara intr-o pozitie critica, unde se poate dezintegra sau, din contra, poate iesi intarita, a afirmat joi comisarul european al Afacerilor economice si monetare, Olli Rehn, citat de AFP.

"Avem in fata noastra fie lenta dezintegrare a Zonei Euro, fie o intarire semnificativa a uniunii monetare", a spus Ollie Rehn.

El a refuzat sa comenteze rezultatul mediocru al emisiunii de obligatiuni efectuate miercuri de Germania, cand Berlinul nu a reusit sa plaseze decat 3,6 miliarde de euro, fata de o oferta initiala de 6 miliarde.

"Nu este in obiceiul nostru sa comentam de pe o zi pe alta dezvoltarile de pe piete", a spus Rehn, recunoscand insa ca "situatia este foarte grava" si ca contagiunea plecata de la datoria greaca atinge acum chiar inima Uniunii Europene (UE).

"Efectul contagiunii plecat de la Grecia si care s-a extins la mai multe tari din UE a atins recent inima UE si chiar a afectat nucleul cel mai dur al UE", a declarat comisarul european.

Este necesar, potrivit acestuia, sa se ia "fara intarziere decizii curajoase si hotarate" in cadrul reuniunii Zonei Euro la Bruxelles, in 29 noiembrie.

Rehn recomanda, pentru depasirea crizei, stabilizarea si intarirea uniunii dar si corectarea dezechilibrelor.

Fara aceste lucruri, "nimeni nu va mai vrea euro-obligatiunile (recent propuse ca subiect de discutie), nici statele europene, nici altii, a concluzionat el.