Un Davos romanesc care va reuni peste 50 de lideri de business din Romania, acestia urmand sa discute problemele mediului romanesc de afaceri si solutiile posibile, asa e caracterizat Romanian Business Leaders Summit de catre fondatorii lui- Mihail Marcu si Lucian Butnaru. Forumul va avea loc in Bucuresti, in perioada 3-5 februarie si va fi precedat de o masa rotunda cu aproximativ 50 de executivi de top pe data de 8 decembrie. "Doar asa putem sa schimbam scenariul pentru 2012 si sa nu il lasam la voia intamplarii sau politicii. Afacerile noastre si vietile noastre depind de nivelul de implicare al comunitatilor la deciziile importante privind Romania", mai spun cei doi lideri.

Mihail Marcu si Lucian Butnaru, fondatori RBLSFoto: Hotnews

"Vrem sa gasim metode prin care sa aducem in fata valorile reale ale romanilor si ale comunitatii de business autohtone. Credem ca leaderii de business pot sa contribuie consistent la aceasta imagine, atat financiar cat si ca model de business. Valorile, modelele reale sunt inversate. S-a creat impresia ca oamenii de afaceri de succes sunt mai performanti daca scapa de taxe inchizand firme sau daca fac afaceri cu profitabilitate mare si, eventual, cu Statul. Ei bine, nu este asa", spune Mihail Marcu. Presedintele companiei Medlife, Marcu este optimist pentru 2012: "Romania va avea parte de o "crestere economica minimala", dar numai in masura in care Europa scapa de recesiune sau intra in recesiune pe termen foarte scurt.

"Vrem sa venim cu o voce comuna a comunitatii reale de afaceri asupra directiilor in care acestia cred ca ar trebui sa se indrepte Romania. Sunt oameni care se lovesc de economie in viata reala, care ar trebui primii intrebati care sunt masurile care le pot mari afacerile, si agregat implicit PIB-ul", mai explica Marcu.

"Oamenii de afaceri isi doresc o evolutie in bine a Romaniei. Un sistem educational bine pus la punct- acum, Romania se situeaza pe penultimul loc in Europa la nivelul educatiei medii al tinerilor de 14 ani. E nevoie de o infrastructura adecvata - autostrazi, drumuri, sosele de centura, de un sistem de sanatate cu spitale si doctori, echipamente si medicamente adecvate in sistemul public si de un sistem legislativ si fiscal stabi", a sintetizat si Lucian Butnaru, cel care a condus timp de 13 ani businessul Tech Team Akela, si a preluat apoi conducerea ZebraPay.

Din declaratiile facute in interviul acordat HotNews:

Mihail Marcu

  • Proiectul nostru este o incercare de a aduna comunitatea de business, a antreporenorilor si executivilor de top care ar trebui sa aiba un cuvant mai greu de spus in ceea ce se petrece in Romania. Sa participam mai activ, pentru ca e si vina noastra ca nu ne implicam mai consiAcest estent.
  • Acest proiect este unul mai degraba caritabil, al unor oameni care vor sa dea ceva inapoi din experienta lor.
  • Un Davos romanesc este foarte important sa existe.
  • Guvernantilor nu le pasa de aceasta comunitate, iar acesti oameni- comunitatea de business- adduce o plusvaloare. Vorbeam zilele trecute despre bugetul pe 2012.  Oamenii de afaceri si firmele de top trebuie consultate cand discuti de buget, pentru ca ei pot oferi un barometru foarte puternic legat de lucrurile care ar ajuta la dinamica economiei.
  • Intentionam sa lansam un nou instrument- businessmetrul. Oamenii de afaceri simt nevoia unui feed-back din partea altor membri ai comunitatii de afaceri.
  • Sunt pessimist in privinta unei cresteri mai mari de 1%. Foarte mult din buget e bazat pe fondurile europene, care pana acum nu au avut un grad ridicat de absorbtie. Si apoi, mai depindem si de ceea ce se petrece in Europa. Daca Europa se duce in jos, si Romania se va duce in jos

Lucian Butnaru:

  • Este un demers prin care fiecare incearca sa faca ceva pentru tara, nu doar pentru ei. Am facut suficienti bani pentru noi si familiile noastre. E timpul sa oferim din timpul nostru pentru a ne intalni si a face planuri utile pentru tara asta, pentru ca Romania sa devina o tara de care sa fim mandri si in care sa traim cu placere
  • Principala diferenta dintre noi si celelalte asociatii de tip patronal este ca noi ne alegem membrii prin invitatie, vom adduce know-how din afara si ne vom implica cu adevarat.
  • Mesajul oamenilor de afaceri din Romania este foarte important
  • Anul 2012 va fi un an greu. Efectele dificultatilor din zona euro isi vor pune clar amprenta asupra mediului nostru de afaceri.

Vezi raspunsurile complete pe care Marcu si Butnaru le-au dat intrebarilor cititorilor HotNews.ro.