Agentia Standard and Poor's a redus marti ratingul celor mai mari banci din SUA, cu ocazia reevaluarii ratingurilor primelor 37 de banci din lume, aplicand noile criterii de evaluare, noteaza AFP. Agentia "a revizuit notele celor mai mari 37 de institutii financiare din lume, prin aplicarea noilor criterii de rating pentru banci", publicate la 9 noiembrie, a explicat S&P intr-un comunicat.

Notele bancilor plasate sub supraveghere "vor fi din nou evaluate in termen de 90 de zile" a subliniat S&P. Notele detinute de Bank of America, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Citigroup si Wells Fargo au fost, in special, reduse.

Majoritatea notelor acordate bancilor europene au ramas nemodificate. Printre institutiile care au primit rating scazut se numara spaniolii de la Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, cu A + fata de AA-, britanicii de la Barclays si elvetienii de la UBS, cu A fata de A+, in timp ce banca olandeza Rabobank a scazut de la AAA la AA.

Bancile cu capital de stat din China au primit note majorate, pentru a reflecta mai bine sprijinul guvernamental, care reduce posibilitatea de faliment: Bank of China si China Construction Bank au in prezent A fata de A-.

S&P a avertizat cu zece zile in urma ca isi va schimba criteriile de evaluare a bancilor, ca urmare a crizei financiare, noua metodologie acordand o importanta sporita mediului macroeconomic.

Agentia urmeaza sa dea publicitatii, pana cel mai tarziu la 15 decembrie, lista modificarilor pentru bancile mai putin importante, in functie de apartenenta geografica.