Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Oficial francez: Franta si Germania lucreaza pentru introducerea unei discipline fiscale sporite in zona euro

Autoritatile de la Paris si Berlin lucreaza pentru consolidarea guvernantei zonei euro prin introducerea unei discipline fiscale sporite si a solidaritatii in fata crizei, a declarat marti ministrul francez al Bugetului. Printre masurile mentionate de oficialul francez se numara obligativitatea echilibrarii bugetelor nationale si introducerea in Constitutie a limitei de deficit. Franta si Germania au anuntat saptamana trecuta ca vor propune mai multe masuri pentru consolidarea guvernantei zonei euro, pentru a incerca sa contracareze problemele cu care se confrunta in prezent. Presa germana a scris in acest week-end despre proiectul unui pact de stabilitate intarita pentru cateva tari din Uniunea Monetara, precum si despre o optiune care vizeaza crearea de euro-obligatiuni limitate la state care beneficiaza de ratingul triplu A. Informatiile privind acest ultim proiect au fost insa dezmintite luni de Guvernul german. La randul sau, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a aratat ca este preferata "metoda comunitara", care plaseaza in centrul deciziilor institutiile care reprezinta Uniunea in intregul sau, precum Comisia sau Parlamentul, si nu grupari de state.

Standard & Poor's ar putea modifica la negativ perspectiva ratingului Frantei in urmatoarele zile

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's ar putea modifica negativ, in urmatoarele zile, perspectiva ratingului triplu A acordat Frantei , acesta fiind un semnal ca ratingul de top al celei de-a doua economii din zona euro este in pericol, anunta Reuters, citand cotidianul La Tribune. Un purtator de cuvant al S&P din Paris a declarat ca agentia nu comenteaza zvonurile. Publicatia franceza, care citeaza o sursa diplomatica, noteaza ca daca informatia ar fi adevarata, ar semnala un risc sporit de retrogradare a ratingului suveran in saptamanile urmatoare. La Tribune mai noteaza ca S&P, care a redus vineri ratingul Belgiei de la "AA+" la dublu A, a planificat sa publice anuntul cu privire la Franta in aceeasi zi, insa in cele din urma acesta a fost amanat din motive necunoscute. Saptamana trecuta, Fitch a anuntat ca nivelul datoriei si deficitului Frantei se incadreaza in limitele ratingului triplu A, insa a doua mare economie din zona euro ar avea spatiu limitat pentru a absorbi noi socuri cu care s-ar putea confrunta finantele publice, fara a pune in pericol acest statut.

American Airlines a depus cerere pentru intrare sub protectia legii falimentului

AMR Corporation, compania care detine operatorul aerian American Airlines, a depus cerere de intrare sub protectia legii falimentului, anunta CNN Money. Compania a anuntat ca a cerut protectie impotriva falimentului pentru a-si reduce costurile si datoriile, cu scopul de a ramane competitiva pe piata transportului aerian. Transportatorul a mai aratat ca a depus cerere voluntara pentru a se reorganiza, acest lucru fiind in interesul companiei si a actionarilor sai. Compania se afla in negocieri cu sindicatele inca din 2006, incercand sa creasca productivitatea angajatilor si sa reduca o parte din dezavantajul pe care il avea fata de ceilalti operatori in ceea ce priveste costul fortei de munca, estimat la 800 de milioane de dolari. American Airlines a fost singura mare companie aeriana din SUA care nu a depus cerere de protectie impotriva falimentului dupa atacurile teroriste din 2001.

Facebook vrea sa intre pe bursa in primavara lui 2012 si asteapta sa stranga 10 miliarde dolari din oferta publica initiala

Facebook si-a propus sa intre pe bursa in intervalul aprilie - iunie 2012, iar sefii companiei se asteapta ca aceasta miscare sa indice ca cea mai mare retea de socializare valoreaza 100 de miliarde de dolari, scrie The Wall Street Journal. Publicatia citeaza surse apropiate discutiilor, insa Facebook nu a confirmat informatia. Fondatorul retelei, Mark Zuckerberg, declara recent ca are in vedere listarea, insa nu in viitorul foarte apropiat.