Redactia HotNews a initiat un demers jurnalistic, solicitand celor mai valorosi economisti romani sa isi expuna opiniile legate de viitorul zonei Euro si al Uniunii Europene. Miercuri am publicat opinia profesorului Daianu. Astazi este randul unui oficial al bancii de emisiune care prefera sa nu fie citat.

Scenariul 1. UE si Euro in granitele actuale. As spune ca inclusiv Grecia, macar din cauza infinitelor complicatii presupuse de iesire si de reconsiderarea sau nu a cel putin zeci de milioane- probabil sute- de contracte, operatiuni, plati din Euro in Drahme. Reguli germane, deficite mici, cresteri salariale sub cresterea de productivitate, control bugetar la Bruxelles, sanctiuni scumpe.

Obligatoriu ar trebui regindit pactul Euro Plus dupa relansarea economica. El poate folosi ca instrument de asanare, dar, ulterior, ar impiedica recuperarea decalajelor, facind ca, indatorarea fiind interzisa, supapa sa ramina libera circulatie a fortei de munca: slujbele calificate/bine platite in nord, cei "lenesi" si pensionarii in sud. Probabil UK s-ar indeparta, nu cred in iesirea din Uniunea Europeana, ar pierde prea mult din punct de vedere comercial...

Scenariul 2. Scenariul insular. Germania mare, cu Euro. Incap sigur Olanda, Austria, Luxemburg, Finlanda, si ce-o mai fi prin Est. Probabil, din considerente politice, Franta. Restul tarilor nordice se pot asocia intr-o formula politica pe care deja o au la nivel informal. Tema resurselor de la Pol le-ar putea incuraja sa isi creasca greutatea politica.

In Sud... ce o fi, probabil devalorizari masive si haos. Desi eu nu pot imagina vreun argument solid prin care sa impui unui detinator de creanta denominata in Euro sa accepte transformarea ei in vreo moneda slaba. Caz in care devalorizarea nu ar mai avea sens, dimpotriva. In orice caz, uniunea vamala ar ramine, nimeni nu cred ca si-ar permite un razboi comercial probabil care sa se soldeze cu scumpiri pentru consumatorii deja nervosi.

Scenariul 3. Renuntarea completa la Euro. Nu cred. Nu vad cine si-ar permite costurile.

Dintre toate, cel mai probabil mi se pare de departe primul. Adica o zona Euro mai riguroasa, mai rigida de fapt. Conditionata insa de renuntarea la cea mai puternica rigiditate a sistemului din prezent. BCE va trebui sa dea drumul masinariei de facut bani. Ce grozavie!!!

Ca un ultim comentariu. Ceea ce mi se pare punctul slab al solutiilor de revenire la moneda nationala este ca politica monetara nu mai poate fi de folos odata ce ai datoria cea uriasa denominata in Euro. Decat daca iti apreciezi moneda. Iar conversia datoriilor intr-o alta moneda nu se poate face fara acordul creditorilor. O masura unilaterala, oricit de legislativa sau recunoscuta la nivel de state ar fi, cade in orice Tribunal sau Curte de Arbitraj. (vezi exemplul recent cu incercarea oficiala ratata de a spune ca CDS-urile grecesti nu pot fi marcate in cazul restructurarii ordonate). Ceea ce inseamna ca revenirea la moneda nationala si deprecierea ulterioara ar fi bomboana de pe coliva...