O saptamana cruciala pentru soarta euro s-a deschis luni cu o intalnire programata la Paris intre cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy. Cei doi lideri au avut programat un pranz de lucru la Palatul Elysee, in care au hotarat modificarea tratatului UE, sanctionarea automata a statelor care inregistreaza un deficit de peste 3% din PIB, mentinerea rolului actual al BCE si ca eurobondurile nu sunt o solutie pentru criza.

18:43: Bursele europene au inchis pe verde: indicele FTSE 100 al Bursei din Londra a crescut cu 0,38%, indicele DAX al Bursei din Frankfurt a avansat cu 0,6%, iar indicele parizian CAC a castigat 1,42%.

17.33: Randamentul obligatiunilor emise de Italia a scazut sub nivelul de 6%, la 5,962%

17.23: Franta si Germania au cazut de acord cu privire la o serie de reforme pentru solutinarea crizei datoriilor din zona euro, ce vor fi prezentate miercuri presedintelui UE, Herman Van Rompuy. Reformele includ modificarea tratatului UE, care se va aplica, in mod ideal, tuturor celor 27 de state membre, insa liderii celor doua tari s-au aratat gata sa elaboreze un tratat doar pentru cei 17 membri ai zonei euro. Ei spera sa se ajunga la un acord in aceasta privinta pana in luna martie.

Principalele puncte convenite luni:

  • Sanctiuni automate pentru incalcarea plafonului de deficit de 3% din PIB
  • Intalniri lunare a liderilor zonei euro pana la finalul crizei. Ei se vor axa pe cresterea economica din Europa.
  • Guvernele din zona euro trebuie sa depuna eforturi pentru echilibrarea bugetelor
  • Accelerarea punerii in aplicare a Mecanismului European de Stabilitate in 2012
  • Rolul BCE va ramane neschimbat - nu va fi imprumutator de ultima instanta
  • Nu vor exista obligatiuni comune in zona euro

17.11: Sarkozy: E o alegere strategica, este o alegere istorica. Prietenia dintre Franta si Germania a determinat acest lucru. Speram ca constitutiile din cele 17 tari din zona euro sa contina o "regula de aur" cu privire la deficit. Curtea Europeana de Justitie va arata daca regula de aur din fiecare tara este compatibila. Acest lucru respecta suveranitatea.

17.04: Merkel: Trecem printr-o situatie foarte dificila. Ar trebui sa recastigam increderea pietei si sa ne recapatam increderea in zona euro. Si in timpul summit-ului de joi ar trebui sa recastigam aceasta incredere si sa ne consolidam angajamentele. Suntem doua economii majore si de aceea avem o mare responsabilitate. Avem nevoie de o modificare a tratatului.

17.00: Sarkozy: Germania si Franta sunt pe deplin si in total acord ca eurobondurile nu sunt deloc o solutie pentru criza

16.54: Sarkozy: Ceea ce s-a intamplat nu trebuie sa se intample din nou si acesta este motivul pentru care vrem un nou tratat. Asta vor Germani si Franta. Liderii europeni trebuie sa se intalneasca o data pe luna atata timp cat criza persista, pentru a incerca sa se concentreze pe sustinerea cresterii in Europa. Bugetele celor 17 tari vor contine o idee constitutional si un concept, astfel incat bugetele nationale sa fie orientate catre un echilibru. Ceea ce s-a intamplat i n Grecia nu trebuie sa se intample din nou.

16.41: Presedintele Nicolas Sarkozy a declarat ca Franta si Germania doresc sa modifice Tratatul UE pentru a solutiona criza din zona euro, potrivit The Guardian. Noul tratat ar trebui sa prevada sanctiuni care s-ar activa automat in cazul in care statele nu indeplinesc tintele de deficit bugetar.

14.59: Premierul italian Mario Monti a declarat luni ca UE trebuie sa faca tot ceea ce este posibil pentru a evita divizarea zonei euro, creata pentru a uni europenii. (AFP)

14.52: A inceput intalnirea dintre Sarkozy si Merkel, la Paris.

14.45: Costurile de imprumut ale Italiei si Spaniei continua sa scada, noteaza The Guardian. Randamentul obligatiunilor italiene pe zece ani a coborat cu aproape 0,5 puncte procentuale, la 6,271%, in vreme ce randamentul titlurilor emise de Spania cu scadenta la zece ani a scazut luni cu 0,421 puncte procentuale, pana la 5,262%.

14.38: Angel Gurria, secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE): Europa trebuie sa utilizeze pe deplin toate instrumentele de care dispune pentru a stopa criza datoriilor, incepand cu Banca Centrala Europeana. (AFP)

14.35: Wolfgang Schauble, ministrul german de Finante: Uniunea Europeana are nevoie de o "uniune fiscala" pentru a depasi criza si a recastiga increderea pietelor. (AFP)

14.32: Mai multe state membre ale Uniunii Europene au cerut Germaniei sa renunte la cererile sale de modificare a tratatului UE, aratand ca o integrare fiscala mai profunda poate fi realizata fara revizuirea legii fundamentale europene, au declarat surse europene citate de Reuters.

14.01: Premierul italian Mario Monti a declarat luni ca Italia si-a indeplinit angajamentele asumate in fata partenerilor europeni, prin adoptarea masurilor anti-criza. El a mai aratat ca Italia intentioneaza sa joace un rol principal in consolidarea zonei euro. (Citeste mai multe aici)

12.57: Randamentul obligatiunilor emise de Italia a scazut luni, investitorii reactionand pozitiv la noile masuri de austeritate anuntate de Guvern si pe fondul sperantelor ca summit-ul liderilor europenei de la sfarsitul acestei saptamani va duce la solutionarea crizei datoriilor. Randamentul obligatiunilor cu scadenta la doi ani a scazut cu 0,46 puncte procentuale, la 5,83%, in vreme ce randamentul obligatiunilor pe zece ani a coborat cu 0,30 puncte procentuale, pana la 6,35%, cel mai scazut nivel din ultima luna. (Citeste mai multe aici)

12.40: Statele Unite vor sprijini Grecia in aceste vremuri dificile, a declarat vicepresedintele american Joe Biden inaintea unei intalniri cu premierul Lucas Papademos, insa fara a mentiona in ce consta acest ajutor, transmite Reuters.

10.47: Bursele europene au crescut in deschiderea sedintei de luni, pe fondul sperantelor in crestere privind gasirea unei solutii la criza datoriilor din zona euro la reuniunea Sarkozy - Merkel de la Paris. (Citeste mai multe aici)

Potrivit presedintelui Frantei, Parisul si Berlinul vor face "propuneri" pentru a "garanta viitorul Europei", in pericol de explozie. Nu s-au oferit insa indicii suplimentare.

Cei doi lideri se vor intalni in acest weekend si la Bruxelles cu toti partenerii europeni. Summit-ul incepe vineri si ar putea continua pe tot parcursul sfarsitului de saptamana.

Angela si Sarkozy vor o reformare a Uniunii Europene, care sa cuprinsa o integrare fiscala mai stransa si o mai mare disciplina bugetara. Principalele puncte divergente sunt rolul BCE in solutionarea crizei si modificarea tratatelor UE.

In vreme ce Germania doreste un tratat european mai intruziv, care sa sanctioneze statele care nu isi respecta obligatiile, Franta se opune predarii controlului bugetar unei autoritati europene cu drept de veto.

In acelasi timp, liderul de la Paris doreste sporirea puterilor Bancii Centrale Europene, care sa poata cumpara datoria tarilor cu probleme din UE pentru a evita contagiunea criza datoriilor. Germania se opune acestei propuneri, spunad ca indpendenta institutiei trebuie mentinuta.