Seful ministrilor de Finante din Zona Euro, Jean-Claude Juncker, a afirmat marti ca amenintarea agentiei Standard & Poor's de degradare a ratingului majoritatii statelor din regiune este "exagerata si atat de nedreapta", intr-un interviu acordat unui post german de radio si citat de AFP.

"Suntem in curs de a stapani criza datoriilor, consolidam, reformam de asemenea modul in care guvernam", a spus acesta, la Deutschlandfunk.

"Ma mira nespus ca aceasta stire cade din cer in preajma summitului european. Aceasta nu poate fi o coincidenta", a adaugat acesta.

"Nu trebuie sa acordam agentiilor de rating mai mult credit decat merita", a spus ministrul luxemburghez de finante, reamintind ca acestea nu au putut sa prevada criza creditului subprime din Statele Unite, in 2007-2008.

Standard & Poor's a anuntat luni ca ia in calcul reducerea ratingului solvabilitatii pe termen lung a 15 tari din Zona Euro, dintre care cinci beneficiaza de cea mai buna cotatie, "AAA", cum este cazul Frantei si Germaniei.

Cu cateva ore mai devreme, presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel prezentasera la Paris marile linii ale unui proiect comun de revizuire a tratatelor europene, care includ sanctiuni automate pentru statele care nu respecta limitele de deficit.

Juncker a salutat initiativa franco-germana si si-a exprimat speranta ca se va ajunge la un acord de principiu, vineri, si la ratificarea modificarilor tratelor "in martie anul viitor cel mai tarziu".