Cine crede ca Euro va disparea sau ca Uniunea Europeana se va destrama nu are perspectiva istorica. Nu atat a trecutului, cat mai ales a viitorului, tari precum China, India, Brazilia sau Indonezia sunt sau vor deveni in urmatorii 20 de ani mai puternice economic decat orice stat din actuala Uniune Europeana, spune Emil Stoica intr-un text remis HotNews.ro la solicitarea redactiei.

Emil StoicaFoto: Hotnews

"Ideea de criza apare pentru ca pietele financiare si mass-media au un orizont de timp limitat la maxim 3 luni. Evident ca tari precum Grecia sau Italia s-au complacut in ultimii 10 ani fara sa-si puna ordine in economie si chiar si Germania a incalcat regulile zonei euro, de la aparitia euro, regulile au fost incalcate de 60 de ori. Cred ca statele din zona euro sunt suficient de mature pentru a ajunge la un acord care sa elimine orice urma de indoiala in privinta monedei unice", mai arata Stoica.

Potrivit acestuia, pentru cele 10 state care nu sunt in euro, majoritatea vor sa devina membri (inclusiv Romania), asadar regulile zonei euro vor fi adoptate si de acest grup de tari. Vor ramane in afara probabil Marea Britanie, Suedia si Cehia, insa aceste tari sunt la fel de serioase precum Germania. Practic, un nou acord fiscal va fi adoptat de facto in unanimitate.

"Nu imi este teama de euro, problema este ca o moneda comuna si politici fiscale comune nu inseamna ca Uniunea Europeana isi realizeaza potentialul. Mai sunt pasi de facut pe tema unificarii fortelor armate si a serviciului diplomatic. Uniunea Europeana, pentru a fi mai puternica, trebuie sa vorbeasca pe o singura voce. Dar cred ca vor mai trece ani buni pana sa ajungem si acolo, din pacate", mai crede romanul stabilit in Londra.

Absolvent al Academiei de Studii Economice în 1997 si ACCA in 2000, Emil Stoica a început sa lucreze pentru o importanta firma de servicii profesionale, pe piata româneasca si internationala. Din 2004, ocupa o pozitie de management într-o firma europeana. Emil a lucrat în trei capitale economice ale Uniunii Europene.