Premierul britanic David Cameron a amenintat joi ca va face uz de dreptul de veto in cazul unei modificari a tratatelor Uniunii Europene (UE) care nu ar tine cont de "interesele" tarii sale, inaintea unui summit considerat crucial pentru viitorul Zonei Euro, din care Londra nu face parte, relateaza AFP.

"Avem nevoie, evident, sa readucem stabilitatea in Zona Euro, este bine pentru tarile europene si pentru Marea Britanie, de asemenea, dar trebuie in acelasi timp sa protejam interesele britanicilor", a declarat el in fata ziaristilor, la sosirea la Bruxelles.

Cu putin timp inainte de a parasi Londra, el a agitat amenintarea unui veto.

"Voi face tot ce pot pentru Marea Britanie si sper ca vom ajunge la un acord bun, care va fi bun pentru Marea Britanie", a explicat acesta. "Dar daca nu voi obtine ce vreau, nu voi avea nicio ezitare sa folosesc vetoul meu la un tratat pentru cei 27, deoarece nu merg la Bruxelles pentru a nu apara tara noastra", a subliniat Cameron.

Franta si Germania doresc sa schimbe tratatele UE pentru a intari guvernanta si disciplina bugetara in Zona Euro. Dar, in cazul in care nu se ajunge la consens in randul celor 27 de tari membre ale UE, Parisul si Berlinul sunt pregatite sa "mearga inainte" fara statele recalcitrante, respectiv prin intermediul unui document rezervat celor 17 membri ai Zonei Euro si voluntarilor.

Privirile se indreapta in special spre Londra, care a prevenit deja ca o schimbare a tratatelor nu se va face in detrimentul intereselor britanice si nu trebuie sa ameninta in special City-ul londonez, cartierul financiar aflat in inima economiei britanice.