Noul acord de intarire a disciplinei fiscale din zona euro va fi adoptat de catre cele 17 state membre ale zonei euro si de alte cateva state, care vor dori sa se asocieze, din cauza refuzului Marii Britanii, care a pus "conditii inacceptabile", a declarat Nicolas Sarkozy.

Nicolas Sarkozy si David CameronFoto: Colaj /Sursa foto: Reuters

Presedintele francezilor a declarat reporterilor acreditati la summit: "Am fi preferat un acord intre cele 27 de state, dar nu a fost posibil, avand in vedere pozitia prietenilor nostri britanici - conditiile impuse de catre prim-ministrul britanic David Cameron au fost considerate inacceptabile".

"Pentru a accepta o reforma a tratelor in 27, David Cameron (premierul britanic-n.r.) a cerut, solicitare pe care cu totii am considerat-o inacceptabila, un protocol in tratate care sa permita exonerarea Regatulului Unit de la o serie de reglementari privind servicii financiare", a spus Sarkozy.

"Ceea ce nu am putut accepta, pentru ca noi consideram contrariul; anumite probleme ale lumii provin din aceasta suprimare financiara", a adaugat seful statului francez.

"Daca am accepta o derogare pentru Marea Britanie, ar insemna sa punem la indoiala opinia noastra, si nu spun ca aceasta este pozitia lui Cameron, a unei parti a muncii depuse in serviciul unei reglementari financiare necesare", a adaugat Sarkozy.

Germania insista asupra includerii consolidarii disciplinei fiscale in zona euro intr-un tratat pentru a da o valoare cu adevarat coercitiva, singura cale, in opinia sa, de respectare a normelor in viitor si evitare a noi abuzuri . Berlinul si Parisul au fost pledat pentru o schimbare a Tratatului UE, care necesita unanimitatea de 27 de state membre.

Marea Britanie a incercat sa conditioneze sprijinul pentru acest proiect de posibilitatea de a fi scutita, in caz de nevoie, in unele domenii de control al autoritatilor de supraveghere financiara paneuropeana infiintat dupa criza plecata din Statele Unite in 2007-2008.

Astfel, s-a optat pentru un tratat separat al tarilor din zona euro, la care sa se asocieze cine doreste.

Cameron:Daca nu poti obtine siguranta in interiorul tratatului, cel mai bine este sa ramai afara

Premierul britanic David Cameron si-a aparat refuzul de a accepta o modificare a Tratatului Uniunii Europene, vorbind de o "decizie dificila, dar buna", deoarece interesele Regatului Unit nu era protejate.

"Daca nu poti obtine siguranta in interiorul tratatului, cel mai bine este sa ramai afara", a spus primul-ministru la o conferinta de presa dupa prima zi a summitului de la Bruxelles.